Terug
Gepubliceerd op 01/12/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 27/11/2023 - 20:00

Aanvullende politieverordening fietsstraat Stropstraat, Dorp en de Lichterveldestraat. Goedkeuring.

Aanwezig: Dirk Le Roy, voorzitter
Thomas Van Ongeval, Viviane De Preester, Dirk Vos, Ivan Schaubroeck, Annemie De Gussem, schepenen
Christiaan Van herzeele, Yves Ghyselinck, Peter Versnaeyen, Nele Le Roy, Frank Dhaenens, Anja De Jans, Daan Vanheel, Matthias Ghijs, Simon Van Poucke, Peter Vermaerke, Luc Goesaert, Martine Van Audenaerde, Annelies Lagaert, raadsleden
Steven Van de Velde, algemeen directeur
Verontschuldigd: Danny Claeys, burgemeester
Charlotte Ingels, raadslid
Aanleiding

In december 2022 werden in het kader van het nieuwe mobiliteitsplan de eerste drie fietsstraten door middel van een proefopstelling ingevoerd in Nazareth: Dorp, de Lichterveldestraat en de Stropstraat. 

Door het inrichten van fietsstraten willen we een duidelijk signaal geven dat op deze locaties de fietser een duidelijke plaats heeft in het wegbeeld.
Een evaluatie van de fietsstraten is aangewezen om deze ervaringen mee te nemen voor de toekomstige fietsstraten in Nazareth en de huidige fietsstraten bij te sturen. 
De proefopstelling werd door het college in mei 2023 met 6 maanden verlengd. 

Context / feiten / argumenten

Uit het participatietraject van het mobiliteitsplan blijkt de invoering van fietsstraten in Nazareth zowel door inwoners als adviesraden gedragen te zijn.

In functie van de verkeersveiligheid van de schoolomgevingen werden de volgende 3 fietsstraten ingevoerd in december 2022:

  • Fietsstraat Stropstraat: Er komen heel wat meldingen binnen over de verkeersonveiligheid in de Stropstraat, waar de School Van Morgen zich bevindt. Het invoeren van de fietsstraat in de volledige Stropstraat zou een duidelijk signaal zijn. Dit vormt een eerste stap in de verbetering van de verkeersveiligheid van deze schoolomgeving in afwachting van verdere plannen rond de Kiss & Ride op schooldomein.
  • Fietsstraat de Lichterveldestraat: Tussen de Steenweg en de fietsoversteek in de Lichterveldestraat zou ook een fietsstraat ingevoerd kunnen worden ter verbetering van de verkeersveiligheid. De toegang tot de school is gelegen in de fietsstraat. Het zou ook de veiligheid ter hoogte van de schooltoegang kunnen verbeteren. 
  • Fietsstraat Dorp: Tussen rotonde en slagerij D'Oosterlinck zouden we een fietsstraat invoeren om de plaats van de fietsers duidelijker te benadrukken. Ondanks de pleininrichting wordt er te snel gereden en voelen fietsers zich niet veilig. Het is ook een belangrijke schakel in de schoolfietsroute. Het inrichten van de fietsstraat zou een duidelijk signaal zijn naar de weggebruiker toe.

De fietsstraten werden aangeduid met de verkeersborden F111 en F113. De maximale toegelaten snelheid bedraagt 30 km/u. Auto's mogen fietsers niet inhalen in de fietsstraat. Bij invoering van de fietsstraat moet ook de plaatsing van de zone 30 borden herbekeken worden.
Uiterlijk 1 januari 2035 moeten de verkeersborden F111 en F113 met vermelding 'fietsstraat' vervangen worden door verkeersborden met vermelding 'fietszone'. 

Evaluatie fietsstraten:

Er kwam een advies vanuit het Lok, de politie, de mobiliteitsraad en de fietsersbond Nazareth betreffende de fietsstraten die ingevoerd werd.
Globaal werden volgende opmerkingen gegeven:

  • De fietsstraat enkel aanduiden met bebording is niet duidelijk. Er is nood aan meer zichtbaarheid van de fietsstraat, zoals het aanbrengen van de rode lijn markering in het midden van de straat.
  • Veel bestuurders kennen de regels van een fietsstraat niet. In buurgemeenten worden vaak de regels van een fietsstraat kenbaar gemaakt door een aanvullend bord.
  • Fietsers worden nog steeds ingehaald in de fietsstraten. 

Vanuit de mobiliteitsraad is er een algemeen aanvoelen dat de fietsstraat op het Dorp en de Lichterveldestraat weinig gedragsverandering met zich mee heeft gebracht. Op het Dorp houden bestuurders zich niet aan de regels en worden fietsers voorbijgestoken.

De fietsersbond Nazareth voerde een uitgebreide evaluatie uit op basis van de voorwaarden vanuit Fietsberaad voor invoering van een fietsstraten kwam dit op 3 mei toelichten. De conclusie is daarbij het volgende:

'De fietsersbond verzamelde input vanuit fietsberaad rond criteria waaraan een fietsstraat moet voldoen om te kunnen werken. De belangrijkste criteria voor een fietsstraat is ‘Stap 1 – Netwerk – belangrijke route voor fietsers’. Geen een van de huidige fietsstraten voldoet daaraan. De Fietsersbond is daarom geen voorstander van fietsstraten op eender van deze locaties onder de huidige omstandigheden. De fietsstraat brengt geen gedragswijziging van weggebruikers met zich mee (zowel fietsers als andere weggebruikers).  De fietsstraat in het Dorp scoort het slechtst, ook qua onveiligheidsgevoel. Veel bestuurders halen fietsers hier toch in.

In essentie kan de fietsstraat in de Stropstraat en De Lichterveldestraat behouden blijven, al bieden ze op dit moment geen grote meerwaarde. Voor de fietsstraat in Dorp zijn er bijkomende maatregelen nodig om de verkeerssituatie te verbeteren, de intensiteiten van het gemotoriseerd verkeer te verlagen en de slaagkans van de fietsstraat te vergroten.'

Oplossingsvoorstel

Op basis hiervan zouden we voorstellen de fietsstraat in de de Lichterveldestraat en de Stropstraat te bestendigen en beter zichtbaar te maken door middel van de rode lijn markering in het midden van de rijweg en aan weerszijden een volledig rood vlak aan te brengen bij het inrijden van de fietsstraat. Daarenboven voorzien we een verkeersbord om het inhaalverbod in de fietsstraat te benadrukken.
De fietsstraat in het Dorp is door de kasseien moeilijker met markering aan te duiden. Er kan daarbij gekozen worden om enkel met het rode vlak te werken bij het inrijden van de fietsstraat (net voor aanvang van de kasseien). 

Juridische overwegingen

Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het  wegverkeer.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en uitvoeringsbesluiten.

Het koninklijk besluit van 12 maart 2023 betreffende signalisatie fietsstraat/fietszone. 

Het besluit van de gemeenteraad van 24 oktober 2023 betreffende evaluatie fietsstraat Stropstraat, Dorp en De Lichterveldestraat

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023 betreffende evaluatie fietsstraat Stropstraat, Dorp en de Lichterveldestraat in functie van aanvullende politieverordening. Verlenging proefopstelling. 

Financiële impact

Deze beslissing zal leiden tot een aanpassing van het goedgekeurde meerjarenplan.

De borden voor de fietsstraat F111 en F113 werden reeds geplaatst voor de proefopstelling. Er moet enkel nog een nieuwe offerte opgevraagd worden voor het aanbrengen van een rode markering om de fietsstraat te accentueren. Het aanbrengen van deze markering kan ingeschat worden op ca. 5.000 euro. 

Bijkomend zal ook een infobord geplaatst worden bij het inrijden van de fietsstraat om bestuurders aan te manen fietsers in de fietsstraat niet in te halen. 
Een ontwerp hiervan werd in afstemming met team communicatie reeds opgemaakt.  

De inrichting van fietsstraten met bebording en markering komt in aanmerking voor subsidie 'Veilige Schoolomgeving' (50% van de kosten voor signalisatie en kleine infrastructurele maatregelen in schoolomgevingen).

Tussenkomsten gemeenteraadsleden

Voorzitter vraag om hierbij ook eens na te kijken om de losse kasseien te repareren op het Dorp

Raadslid Vanheel stelt dat het advies van de fietsersbond stelt dat zonder flankerende maatregelen het zal leiden tot een conflictuerende situatie met de verbinding tussen de twee dorpen. Open VLD-fractie stelt dus dat het voor het Dorp geen oplossing is om een fietsstraat in te richten. Dit verklaart onze tegenstem.

Schepen Schaubroeck stelt dat het hier gaat om de dorpskern zelf en een schoolroute. Dus is het zeker te verantwoorden. Er zullen meer fietsers komen en we kunnen niet wachten tot deze er eerst zijn. Vergelijk met Deinze. Het is niet de bedoeling de gehele straat te doen.

Raadslid Van Poucke vraagt of we de fietsers niet kunnen over een andere weg sturen?

Raadslid Dhaenens leidt af uit de discussie dat het dorp verkeerd is aangelegd. Een afgescheiden fietspad zou beter geweest zijn. N-VA-fractie heeft dit voorspeld.

Raadslid Versnaeyen stelt dat het veilig is als de auto's achter de fietser blijven. We kunnen toch de fietsers niet rondsturen. Als we iemand moeten omsturen, zijn het de auto's, waar ik niet voor pleit. Gemengd met een fietsstraat leidt hier wel een oplossing. Wij zijn voorstander.

Raadslid De Jans stelt dat het een rare locatie is op het Dorp. Er is door de proefopstelling geen duidelijkheid gekomen. Ik zal mij onthouden.

Publieke stemming
Aanwezig: Dirk Le Roy, Thomas Van Ongeval, Viviane De Preester, Dirk Vos, Ivan Schaubroeck, Annemie De Gussem, Christiaan Van herzeele, Yves Ghyselinck, Peter Versnaeyen, Nele Le Roy, Frank Dhaenens, Anja De Jans, Daan Vanheel, Matthias Ghijs, Simon Van Poucke, Peter Vermaerke, Luc Goesaert, Martine Van Audenaerde, Annelies Lagaert, Steven Van de Velde
Voorstanders: Dirk Le Roy, Thomas Van Ongeval, Viviane De Preester, Dirk Vos, Ivan Schaubroeck, Annemie De Gussem, Christiaan Van herzeele, Yves Ghyselinck, Peter Versnaeyen, Peter Vermaerke, Luc Goesaert, Martine Van Audenaerde
Tegenstanders: Daan Vanheel, Matthias Ghijs, Simon Van Poucke
Onthouders: Nele Le Roy, Frank Dhaenens, Anja De Jans, Annelies Lagaert
Resultaat: Met 12 stemmen voor, 3 stemmen tegen, 4 onthoudingen
Besluit

Artikel 1 - Gaat akkoord met de aanvullende politieverordening tot invoeren fietsstraat

  • op Dorp Nazareth tussen rotonde en slagerij D'Oosterlinck
  • in Stropstraat tussen Drapstraat en Steinstraat
  • in de Lichterveldestraat tussen Steenweg en fietsoversteek in de de Lichterveldestraat. 

Artikel 2 - Stelt dat de fietsstraat in het wegbeeld geaccentueerd moet worden door middel van rode markeringen en aangevuld door een affiche waarop de regels van een fietsstraat 'fietsers niet inhalen' worden aangeduid.