De voorzitter vraag een minuut stilte bij het begin van de gemeenteraad naar aanleiding van oud-gemeenteraadslid Antoine Gevaert die dit weekend overleden is.
Het zittingsverslag van 30 mei 2022, dat ten minste 8 dagen vóór de vergadering op het gemeentesecretariaat ter beschikking gehouden is van de raadsleden.
Raadslid Vanheel Daan vraagt naar de stand van zaken betreffende het beroep bij de zendmast op de parking van de sporthal. Algemeen directeur antwoordt dat er een burger in beroep is gegaan, maar dit beroep heeft laten vallen in de loop van de procedure.
Artikel 1 - Het zittingsverslag van 30 mei 2022 wordt goedgekeurd.
De oproepingsbrieven van 7 juni 2022 voor de buitengewone algemene vergadering van Volkshaard cvba op 30 juni 2022, waarin de agenda en de informatie betreffende de agendapunten werd meegedeeld.
Artikel 1 - Keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Volkshaard cvba op 30 juni 2022 goed.
Artikel 2 - Aan Dirk Le Roy, effectief vertegenwoordiger van de gemeente, wordt opdracht gegeven om in te stemmen met de diverse agendapunten.
Artikel 3 - Aan Yves Ghyselinck, effectief vertegenwoordiger van de gemeente voor Kleine Landeigendom Het Volk, wordt opdracht gegeven om deel te nemen aan de beraadslaging en de stemming enkel voor wat betreft de agendapunten 11 tot en met 22, vermits we onmiddellijk na agendapunt 10 aandeelhouder zullen zijn van Volkshaard ten gevolge van de fusie.
Artikel 4 - Afschrift van deze beslissing per mail over te maken aan Volkshaard cvba (onthaal@volkshaard.be).
Presentatie ontvangen van de raad van bestuur van 1 juni 2022 van Werken Leie & Schelde.
De werking van de projectvereniging wijkwerken voor 2021 wordt overlopen in het jaarverslag en de jaarrekening wordt toegelicht.
Kennisname door het College in zitting van 13 juni 2022.
Wijkwerken is een projectvereniging waarbij het nodig is dat elke gemeenteraad de jaarrekeningen goed keurt.
De bijdrage is ongewijzigd.
Raadslid Versnaeyen Peter stelt dat VDAB ook samenwerkingen heeft met andere organisaties. Daarvoor zijn vergoedingen voorzien. Krijgt Wijkwerken ook vergoedingen? Er is een tussenkomst voorzien per cheque.
Artikel 1 - Keurt de jaarrekening 2021 van Werken Leie & Schelde goed.
De nominatieve subsidies moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
Sinds het Decreet Lokaal Bestuur en de regelgeving mbt BBC 2022 is de lijst van nominatieve subsidies geen onderdeel meer van het beleidsrapport 'Budget'.
Ter verantwoording van de meerjarenplancijfers en als toelichting voor de raadsleden werd de lijst van de werkings- & investeringssubsidies informatief opgenomen als bijlage in het meerjarenplan.
De gemeenteraad dient de lijst van nominatieve subsidies afzonderlijk goed te keuren, het betreft een specifieke bevoegdheid van de gemeenteraad en is niet delegeerbaar naar een ander orgaan.
Uitbetaling van de verschillende nominatieve subsidies kan gebeuren na deze goedkeuring.
Kennisname door College van burgemeester en schepenen in zitting van 13 juni 2022.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41,23°.
Artikel 1 - Keurt de lijst nominatieve subsidies 2022 goed.
Artikel 1 – Dit agendapunt te verdagen.
De jaarrekening van de Gemeente Nazareth voor het jaar 2021 wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.
De jaarrekening bestaat uit de beleidsevaluatie, de financiële nota, de toelichtingen en de documentatie.
Het ontwerp van jaarrekening werd digitaal aan ieder lid van de gemeenteraad overgemaakt op 20 juni 2022.
De vaststelling van de beleidsrapporten moet gebeuren in overeenstemming met artikel 249, §3 van het DLB van 22/12/2017. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Deze goedkeuring stelt het beleidsrapport in zijn geheel definitief vast.
De artikelen 40-41, 260-261 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zijn latere wijzigingen en zijn uitvoeringsbesluiten.
In het bijzonder artikel 249, § 3 van het DLB.
BBC-Jaarrekening, deel Gemeente
Raadslid Le Roy Nele stelt dat het onrechtvaardig blijft dat zelfstandigen een aparte belasting moeten betalen, sommigen zelfs soms drie keer. Idem voor de belasting op reclamedrukwerk. In andere gemeenten is dit zo niet. Ze pleit voor minder investeringen en minder belastingen. Zelfstandigen hebben het al moeilijk genoeg. Schepen Van Ongeval stelt dat het in de meerjarenplanning een keuze was om inderdaad ook de vennootschappen te belasten en het is een vrije keuze om meerdere vennootschappen te hebben. Voor het drukwerk is dit een ontradingsbelasting om minder papier te verbruiken. We zien hier een dalende trend. Gaat ook over belastingsplichtigen die niet in Nazareth gevestigd zijn. De kleine zelfstandigen worden hier dus niet geraakt.
Raadslid Vanheel Daan stelt dat ook de VLD fractie steeds pleit om de belastingen beperkt te houden. De jaarrekening geeft aan dat daar ruimte voor is.
Raadslid Vanheel Daan stelt dat de budgetten van onderhoud (groen, wegen, ontharding) maar voor de helft opgenomen zijn. Wat is daar de reden voor? Het kan niet de bedoeling zijn om deze budgetten niet uit te geven om de jaarrekening mooier te maken. Schepen Van Ongeval stelt dat daar vooral praktisch oorzaken zijn voor die niet uitvoering. Hier worden ook budgetten verschoven door de jaren heen. Plannen is ook voorzien en niet alles is steeds te voorzien, zeker vertragingen niet. Raadslid Vanheel Daan stelt dat de naamgeving 'structureel onderhoud' dan slecht gekozen is.
Schepen Van Ongeval vindt het belangrijk dat de belastingen gespreid zijn over alle inwoners en activiteiten.
Schepen Vos stelt dat de ontharding samenhangt met de wegenwerken. Als het ene vertraagt heeft dit gevolgen voor het andere.
Artikel 1 - Stelt de jaarrekening 2021 van de gemeente Nazareth vast.
De rekening van de gemeente en het OCMW voor het jaar 2021 wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.
De rekening werd opgemaakt door de financieel directeur en bestaat uit de beleidsnota, de financiële nota, de staat van de algemene rekeningen en de toelichtingen.
Het ontwerp van jaarrekening werd digitaal aan ieder lid van de gemeenteraad overgemaakt op 20 juni 2022.
Na de vaststelling van het deel OCMW door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, moet de Gemeenteraad vervolgens het OCMW-deel van de jaarrekening goedkeuren.
De artikelen 40-41 en 260-261 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zijn latere wijzigingen en zijn uitvoeringsbesluiten.
Artikel 249, §3 DLB: De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
Artikel 1 - Keurt het OCMW deel van de jaarrekening 2021 goed.
De volgens de vennootschapswetgeving opgestelde jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf voor het jaar 2021 wordt ter goedkeuring aan de algemene vergadering van het autonoom gemeentebedrijf (de gemeenteraad) voorgelegd.
De Jaarrekening 2021 werd opgesteld.
Er is zowel een BBC-Jaarrekening als een NBB-Jaarrekening.
Artikel 243 DLB bepaalt dat de Raad van Bestuur van het autonoom gemeentebedrijf de jaarrekeningen vaststelt. De gemeenteraad dient een advies uit te brengen over de jaarrekening tenzij de leden van de Raad van Bestuur en die van de gemeenteraad dezelfde zijn. In casu dient de gemeenteraad geen advies uit te brengen over de BBC-jaarrekening.
De gemeenteraad zal, als algemene vergadering, van het autonoom gemeentebedrijf wel de NBB jaarrekening goedkeuren en kwijting geven aan de bestuurders (art. 235 §4 van het DLB). Artikel 235 § 4 DLB: De gemeenteraad beslist jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het autonoom gemeentebedrijf niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rekeningen of in de rapportering over de uitvoering van de beheersovereenkomst.
De BBC-jaarrekening wordt goedgekeurd door de gouverneur.
Het decreet lokaal bestuur, specifiek de artikelen 231 t.e.m. 244 en 235§4 en 243 in het bijzonder.
Het wetboek van vennootschappen.
De statuten van het AG Nazareth, laatst gewijzigd op 1 april 2019.
NBB Jaarrekening
Activa = 4.368.844,57 euro
Passiva = 4.368.844,57 euro
Winst van het boekjaar = 165.130,98 euro
Uit te keren winst = 150.000 euro
Artikel 1 - Keurt goed, de volgens de vennootschapswetgeving opgestelde NBB Jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Nazareth voor het boekjaar 2021.
Artikel 2 - Verleent kwijting aan de bestuurders over het boekjaar 2021.
De zoneraad van Hulpverleningszone Centrum heeft op 25 oktober 2021 de begroting voor het dienstjaar 2022 goedgekeurd. Voor gemeente Nazareth waren de in de begroting 2022 opgenomen dotaties als volgt:
Net als de vorige jaren wordt de initiële begroting van de hulpverleningszone bijgestuurd. Na de bespreking ervan in de begrotingscommissie op 03 juni 2022 keurde het college van de hulpverleningszone op 03 juni 2022 het ontwerp van de begrotingswijziging voor het dienstjaar 2022 goed.
De begrotingswijziging 2022 betreft voornamelijk een technische bijsturing. Een belangrijke aanpassing van de begroting betreft het verwerken van het begrotingsresultaat van 2021. Het begrotingsresultaat van in totaal 2,8 miljoen euro wordt in deze budgetwijziging geristorneerd naar de verschillende gemeenten volgens het aandeel van iedere gemeente in dit resultaat (m.a.w. volgens de verdeelsleutel voor het jaar 2021). Het ristorno zal verwerkt worden via de uitgavenkredieten van de zone en staat bijgevolg los van de hieronder vermelde gewijzigde dotatie.
Een andere belangrijke wijziging betreft de aanpassing van de personeelsbegroting aan de recente evoluties inzake de wedde-index. De voorliggende begrotingswijziging houdt rekening met een aanpassing van deze index in de maand februari, april, juni, en december 2022, conform de laatste verwachtingen van het Federaal Planbureau. Naar aanleiding van de hoge inflatie worden ook de energiekosten (elektriciteit en gas voor de kazernes van de zone, alsook de brandstoffen voor de voertuigen) bijgestuurd.
Andere aanpassingen hebben betrekking op de ontvangstenzijde. Globaal beschouwd worden de verwachte ontvangsten uit retributies en subsidies naar boven bijgestuurd.
Bovenstaande aanpassingen hebben tot gevolg dat de gemeentelijke dotaties, dewelke als sluitpost van de begroting van de hulpverleningszone dienen, herberekend moeten worden. Het gevolg is dat de gemeentelijke exploitatiedotaties stijgen, en de investeringsdotaties min of meer ongewijzigd kunnen blijven. De bijdragen van de gemeenten voor de financiering van de pensioenen wijzigen niet.
De gewijzigde dotaties van de gemeenten aan de hulpverleningszone dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad. In functie van het ontwerp van de begrotingswijziging en de door de gemeenten aanvaarde verdeelsleutel worden voor het jaar 2022 door gemeente Nazareth volgende dotaties toegekend aan de Hulpverleningszone Centrum:
De goedkeuring van de toezichthoudende overheid is vereist opdat de begrotingswijziging uitvoerbaar zou zijn. Het bestuurlijk toezicht dient daarom een afschrift van de gemeenteraadsbesluiten betreffende de dotaties aan de zone te ontvangen om de begrotingswijziging voor het dienstjaar 2022 definitief te kunnen goedkeuren.
Een voor eensluidend verklaard afschrift van deze beslissing zal tevens worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid en aan de Hulpverleningszone Centrum.
Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 40, § 1-2.
Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, artikelen 67-68.
Koninklijk Besluit van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszones.
Artikel 1- Keurt de gewijzigde dotatie voor het dienstjaar 2022 aan de Hulpverleningszone Centrum goed voor volgende bedragen:
Artikel 2 - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan:
Jaarrekening 2021 en verslag van de politiezone Schelde-Leie.
Jaarlijks ontvangen we ter kennisname de jaarrekening van de politiezone. Deze omvat de werking en het financieel resultaat.
Artikel 1 - Neemt kennis van de jaarrekening 2021 en het verslag van de politiezone Schelde-Leie.
Artikel 1 – Dit agendapunt te verdagen.
De gemeente trad toe tot de zuiveringsdivisie van TMVW;
Overeenkomstig artikel 2.5.3.1, §2 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, kan het Algemeen Waterverkoopreglement door de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk worden aangevuld met een Bijzonder Waterverkoopreglement, voor zover dat niet strijdig is met het Algemeen Waterverkoopreglement en met de bepalingen van dit decreet en zijn uitvoeringsbesluiten.
TMVW wenst in uitvoering van bovenvermeld artikel een aanvullend bijzonder Waterverkoopreglement inzake sanering op te stellen. Hiervoor is de inbreng van de gemeente noodzakelijk.
Dit voorstel werd voorgelegd ter verdere bespreking aan de globale raadscommissie in zitting van 23 mei 2022 in navolging van de collegebeslissing van 9 mei 2022.
1) Aansluiting op open gracht grenzend aan perceel
De huisaansluiting op een open gracht grenzend aan een perceel dient uitgevoerd dient te worden door TMVW.
Met betrekking tot de uitstroomconstructie :
De afvoerbuis dient afgeschuind te worden en de uitstroomconstructie dient uit 1m² kasseien of gelijkwaardig materiaal te bestaan.
2) Huisaansluitputjes
2.1 Aantal
Er dienen twee gescheiden huisaansluitputjes (DWA en RWA) voorzien moeten te worden, ongeacht het stelsel op openbaar domein.
2.2 Plaats
De huisaansluitputjes dienen op openbaar domein geplaatst te worden.
2.3 Type DWA
Het DWA huisaansluitputje dient uitgerust te zijn met een stankslot.
2.4 Type RWA
Het RWA huisaansluitputje dient uitgerust / niet uitgerust te zijn met een stankslot.
2.5 Materiaal DWA
Het DWA huisaansluitputje dient uit kunststof (PP) te bestaan.
2.6 Materiaal RWA
Het RWA huisaansluitputje dient uit kunststof (PP) te bestaan.
3) Storing huisaansluiting
Ingeval van storing van de huisaansluiting op openbaar domein dient de burger TMVW te contacteren.
4) Tarieven
4.1 Algemeen
De realisatie van werken aan de huisaansluiting op vraag van de burger gebeurt aan kostende prijs. In uitzondering op bovenstaande regel gebeurt de aanrekening aan forfaitair tarief voor :
De eerste huisaansluiting van eengezinswoningen (met uitzondering van verkavelingen). ·
De eerste huisaansluiting van 'andere dan eengezinswoningen' (met uitzondering van verkavelingen).
Ontmoediging RWA aansluiting is niet gewenst :
Het bovenvermelde forfaitair bedrag voor een eerste huisaansluiting bedraagt 1.415,09 euro excl. btw of 1.712,26 euro incl. btw.
De plaatsing van een IBA door TMVW gebeurt aan hetzelfde tarief als een eerste huisaansluiting (1.415,09 euro excl. btw of 1.712,26 euro incl. btw euro.)
De hierboven vermelde forfaitaire bedragen worden per legislatuur geïndexeerd volgens de index vermeld in het “Besluit van de Vlaamse Regering houdende tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur van 05/02/2016.”
4.2 Tarief ingebruikname huisaansluiting
Geprefinancierde huisaansluitingen (wachtaansluitingen) worden op het ogenblik van indienstneming niet verhaald op de burger.
4.3 Tarief buitendienststelling huisaansluiting
Indien de burger bij buitendienststelling nalaat het nodige te doen overeenkomstig artikel 3.1.5 van het BWVR van TMVW doet TMVW zelf het nodige.
De kosten die hieraan verbonden zijn worden wel doorgerekend aan de burger.
5) Voorbehandelingsinstallatie centraal en collectief geoptimaliseerd gebied
Een septische put in centraal en collectief geoptimaliseerd gebied is wel verplicht. Een vetvanger voor horecazaken in centraal en collectief geoptimaliseerd gebied is wel verplicht.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2019, artikelen 40 en 41.;
De wet van 26 mei 1989 tot bekrachtiging van KB 24.06.1988 tot codificatie van de gemeentewet onder het opschrift 'Nieuwe gemeentewet'; artikel 135, §2
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 08 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement, hoofdstuk 3 sanering; Dit besluit wordt hierna het AWVR genoemd
De gemeente trad toe tot de zuiveringsdivisie van TMVW;
Het Ministerieel besluit over de keuring van de binneninstallatie, de niet-aangesloten binneninstallatie, de installatie voor tweedecircuitwater en de privéwaterafvoer;
Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II), hoofdstukken 2.3.; 4.2.; 5.3. en 6.2.;
Het Besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
Advies team openbare werken: Op vandaag is het ook al zo dat TMVW instaat voor de aansluiting. Er wordt nu ook al steeds gekozen voor PP en de plaatsing wordt steeds op openbaar domein voorzien.
Er is vandaag geen verschil in prijs voor de aansluiting op RWA of DWA. Het aanmoedigen van herbruik en infiltratie van regenwater wordt beter op een andere manier gestimuleerd.
De prijszetting is vandaag dezelfde. Het is een beslissing van het bestuur of deze prijs al dan niet geïndexeerd dient te worden.
Artikel 1 - Keurt volgende artikelen voor het aanvullend bijzonder waterverkoopreglement inzake sanering goed:
1) Aansluiting op open gracht grenzend aan perceel
De huisaansluiting op een open gracht grenzend aan een perceel dient uitgevoerd dient te worden door TMVW
Met betrekking tot de uitstroomconstructie: de afvoerbuis dient afgeschuind te worden en de uitstroomconstructie dient uit 1m² kasseien of gelijkwaardig materiaal te bestaan.
2) Huisaansluitputjes
2.1 Er dienen twee gescheiden huisaansluitputjes (DWA en RWA) voorzien te worden, ongeacht het stelsel op openbaar domein.
2.2 Plaats
De huisaansluitputjes dienen op openbaar domein geplaatst te worden.
2.3 Type DWA
Het DWA huisaansluitputje dient uitgerust te zijn met een stankslot.
2.4 Type RWA
Het RWA huisaansluitputje dient niet uitgerust te zijn met een stankslot.
2.5 Materiaal DWA
Het DWA huisaansluitputje dient uit kunststof (PP) te bestaan.
2.6 Materiaal RWA
Het RWA huisaansluitputje dient uit kunststof (PP) te bestaan.
3) Storing huisaansluiting
Ingeval van storing van de huisaansluiting op openbaar domein dient de burger TMVW te contacteren.
4) Tarieven
4.1 Algemeen
De realisatie van werken aan de huisaansluiting op vraag van de burger gebeurt aan kostende prijs.
In uitzondering op bovenstaande regel gebeurt de aanrekening aan forfaitair tarief voor : ·
- De eerste huisaansluiting van eengezinswoningen (met uitzondering van verkavelingen). ·
- De eerste huisaansluiting van 'andere dan eengezinswoningen' (met uitzondering van verkavelingen).
Het bovenvermelde forfaitair bedrag voor een eerste huisaansluiting bedraagt 1.415,09 euro excl. btw of 1.712,26 euro incl. btw.
De plaatsing van een IBA door TMVW gebeurt aan hetzelfde tarief als een eerste huisaansluiting (1.415,09 euro excl. btw of 1.712,26 euro incl. btw euro.)
De hierboven vermelde forfaitaire bedragen worden per legislatuur geïndexeerd volgens de index vermeld in het “Besluit van de Vlaamse Regering houdende tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur van 05/02/2016.”
4.2 Tarief ingebruikname huisaansluiting
Geprefinancierde huisaansluitingen (wachtaansluitingen) worden op het ogenblik van indienstneming niet verhaald op de burger.
4.3 Tarief buitendienststelling huisaansluiting
Indien de burger bij buitendienststelling nalaat het nodige te doen overeenkomstig artikel 3.1.5 van het BWVR van TMVW doet TMVW zelf het nodige.
De kosten die hieraan verbonden zijn worden wel doorgerekend aan de burger.
5) Voorbehandelingsinstallatie centraal en collectief geoptimaliseerd gebied
Een septische put in centraal en collectief geoptimaliseerd gebied is welverplicht.
Een vetvanger voor horecazaken in centraal en collectief geoptimaliseerd gebied is wel verplicht.
Door een wijziging aan het vrijstellingsbesluit is het overwelven of inbuizen van grachten sinds 8 juli 2021 steeds vergunningsplichtig.
Dit leidt ertoe dat de gemeentelijke verordening met betrekking tot het overwelven van baangrachten dd. 19 april 2004 niet langer opportuun is.
Dit voorstel werd voorgelegd ter verdere bespreking aan de globale raadszitting van 23 mei 2022 in navolging van de collegebeslissing van 9 mei 2022.
De aanvraag tot het overwelven of inbuizen van grachten is sinds 8 juli 2021 steeds vergunningsplichtig. De voorwaarden aan deze uitvoering zullen om administratieve vereenvoudiging worden opgenomen in de omgevingsvergunning en niet langer in een afzonderlijke vergunning afgeleverd door team openbare werken.
De gemeentelijke verordening mbt tot het overwelven van baangrachten dd. 19/04/2004 voorziet dat de levering van het materiaal en het uitvoeren van de werken in het kader van een door het gemeentebestuur vergunde overwelving ten laste zijn van de aanvrager.
Aangezien FARYS de riolen beheert en onderhoudt wordt overeengekomen dat FARYS vanaf heden deze werken uitvoert. De mogelijkheid voor de aanvrager om deze werken zelf uit te voeren onder voorwaarden wordt niet weerhouden.
Op deze manier is er een goede controle op de uitgevoerde werken, hetgeen het onderhoud ten goede komt.
Voorwaarden bij het afleveren van deze omgevingsvergunning:
In de gracht mogen betonnen of PP- rioolbuizen gelegd worden met een doorsnede van minimaal 0,4m over de maximale breedte opgelegd in de omgevingsvergunning ter hoogte van de vergunde oprit. De onderkant zal gelegd worden gelijk met de normale bodem van de gracht. Het midden van de buizen zal overeenstemmen met het midden van de gracht en het bovendeel zal de binnenboord van de gracht niet overschrijden. De kostprijs voor de aanleg van deze overwelving/inbuizing incl. aanleg oprit in betonstraatstenen bedraagt 3000 euro en wordt door FARYS rechtstreeks gefactureerd aan de aanvrager.
De eventuele aansluiting op een bestaande inbuizing moet eveneens door FARYS uitgevoerd worden, dit door middel van een put bij voorkeur in beton, met een deksel met minimum doorgang van 700mm. Op de overwelving worden 2 gemetste kopmuren die 20cm boven het maaiveld uitsteken voorzien. De kostprijs voor deze aansluiting bedraagt 1.500euro excl. btw en word door FARYS rechtstreeks gefactureerd aan de aanvrager (conform nieuwe rioolaansluiting).
De geplaatste buizen worden eigendom van de gemeente en zijn conform besluit dd. 20/12/2004 - 'Toetreding van de gemeente tot de TMVW als zuiveringsvenoot' in beheer en onderhoud van FARYS.
De bovenbouw als toerit naar het perceel wordt aangelegd in betonstraatstenen en de kosten zijn eveneens ten laste van de aanvrager. Deze uitvoering gebeurt eveneens als bij uitbreiding van de werken door Farys. Betonstraatstenen kunnen als omgevingsvergunning daarin voorziet worden vervangen door asfalt of beton.
Als schade aan de oprit en inbuizing toe te wijzen valt aan niet kundig gebruik, zal herstel ten laste zijn van de aanvrager.
De uitvoering van de werken dient te geschieden door Farys kan worden aangevraagd en ingepland via eenvoudige mail met deze omgevingsvergunning in bijlage naar netexploitatie.ronse@farys.be
Gemeentelijke verordening met betrekking tot het overwelven van baangrachten dd. 19/04/2004
Wijziging aan het vrijstellingsbesluit mbt het overwelven of inbuizen van grachten dd. 8/07/2021.
De kostprijs die wordt aangerekend door FARYS wordt rechstreeks aan de aanvrager gefactureerd door FARYS.
Deze werkwijze levert een tijds- en efficiëntiewinst op voor het lokaal bestuur.
Artikel 1 - De gemeentelijke verordening met betrekking tot het overwelven van baangrachten te schrappen.
Artikel 2 - Goedkeuring te verlenen aan de nieuwe werkwijze voor het overwelven of inbuizen van grachten.
- Bij wijziging van het vrijstellingsbesluit wordt elke overwelving of inbuizing via de omgevingsvergunning al dan niet vergund.
voorwaarden bij het afleveren van deze omgevingsvergunning:
In de gracht mogen betonnen of PP- rioolbuizen gelegd worden met een doorsnede van minimaal 0,4m over de maximale breedte zoals opgelegd in de omgevingsvergunning ter hoogte van de vergunde oprit. De onderkant zal gelegd worden gelijk met de normale bodem van de gracht. Het midden van de buizen zal overeenstemmen met het midden van de gracht en het bovendeel zal de binnenboord van de gracht niet overschrijden. De kostprijs voor de aanleg van deze overwelving/inbuizing incl. aanleg oprit in betonstraatstenen bedraagt 3000 euro en wordt door FARYS rechtstreeks gefactureerd aan de aanvrager.
De eventuele aansluiting op een bestaande inbuizing moet eveneens door FARYS uitgevoerd worden, dit door middel van een put bij voorkeur in beton, met een deksel met minimum doorgang van 700mm. Op de overwelving worden 2 gemetste kopmuren die 20cm boven het maaiveld uitsteken voorzien. De kostprijs voor deze aansluiting bedraagt 1.500 euro excl. btw en word door FARYS rechtstreeks gefactureerd aan de aanvrager (conform nieuwe rioolaansluiting).
De geplaatste buizen worden eigendom van de gemeente en zijn conform besluit van 27 juni 2022 in beheer en onderhoud van FARYS.
De bovenbouw als toerit naar het perceel wordt aangelegd in principe met betonstraatstenen, uitzonderingen i.f.v. bedrijfsdoelstellingen kunnen toegepast worden mits motivatie en de kosten zijn eveneens ten laste van de aanvrager. Deze uitvoering gebeurt eveneens als bij uitbreiding van de werken door FARYS.
Als schade aan de oprit en inbuizing toe te wijzen valt aan niet kundig gebruik, zal herstel ten laste zijn van de aanvrager.
De uitvoering van de werken dient te geschieden door FARYS kan worden aangevraagd en ingepland via eenvoudige mail met deze omgevingsvergunning in bijlage naar netexploitatie.ronse@farys.be
Bewoners uit de Stationsstraat tussen de N60 en de rotonde in Eke melden al enkele maanden overlast van geparkeerde vrachtwagens in de parkeerstroken.
Het probleem met de overlast door geparkeerde vrachtwagens is meervoudig:
In het nieuwe mobiliteitsplan wordt vooropgesteld dat vrachtwagenparkeren niet kan op openbaar domein binnen de driehoek E17 - N60 - N35.
Bij wijze van quickwin kan in de Stationsstraat een parkeerverbod +3,5 ton ingevoerd worden op de langsparkeerstroken tussen de Brouwerijstraat en N60 door middel van het verkeersbord E1 met blauw onderbord '+3,5t' en onderborden Xa (aanvang verbod) en Xb (einde verbod). Dit kan als proefopstelling dienen voor een mogelijke verdere uitbreiding van het parkeerverbod voor vrachtwagens binnen de driehoek E17 - N60 - N35.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. laatst gewijzigd bij decreet van 28 maart 2014, inzonderheid artikel 5.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen bedoeld in artikel 6 van het decreet betreffen.
Deze beslissing is niet voorzien in het goedgekeurd meerjarenplan. De kost van het plaatsen van 4 x verbodsbord E1, 4 blauwe onderborden '+3,5t' en de onderborden Xa en Xb wordt geraamd op ca. 1000 euro.
Raadslid Vanheel hoopt dat er in het mobiliteitsplan en oplossing is voor het parkeren van vrachtwagens.
Schepen Schaubroeck stelt dat er een alternatief is langs de N60, wel niet aangeduid met parkeervakken.
Artikel 1 - Neemt kennis van het probleem betreffende vrachtwagenparkeren in de Stationsstraat tussen de N60 en rotonde Eke.
Artikel 2 - Gaat akkoord om in de Stationsstraat een parkeerverbod +3,5 ton in te voeren op de langsparkeerstroken (beide kanten) tussen de Brouwerijstraat en N60 door middel van het verkeersbord E1 met blauw onderbord '+3,5t' en onderborden Xa (aanvang verbod) en Xb (einde verbod).
Artikel 3 - Dit reglement wordt ter kennis overgemaakt aan de Vlaamse minister van mobiliteit - departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.
Artikel 4 - Na goedkeuring wordt het reglement bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet en wordt tevens een afschrift gestuurd naar:
Burgemeestersconvenant 2030
Actie PC3-01-01 van het MJP: actualisatie SEAP, opmaak Klimaatadaptatieplan
SDG 13 Klimaatactie
In kader van de ondertekening van het Burgemeestersconvent 2030 is een actualisatie van het SEAP 2020 nodig.
Deze actualisatie houdt in:
Na de verschillende inspraakrondes met inwoners, adviesraden, interne en externe deskundigen werd het eerste ontwerp van het Klimaatadaptatieplan voor Nazareth opgemaakt door het studiebureau Sumaqua besproken met het college op 7 maart 2022.
Op vraag van het college werd het met de opmerkingen van het college aangevulde ontwerp voorgelegd aan de milieuraad, de landbouwraad en de GECORO.
Op 25 mei 2022 werden alle opmerkingen en voorstellen in overleg met het college doorgenomen en de te weerhouden aanpassingen werden aan het studiebureau bezorgd.
Het Klimaatadaptatieplan werd met deze aanpassingen gefinaliseerd en wordt ter goedkeuring voorgelegd.
Naast een algemene situering van de klimaatproblematiek en de beschrijving van de lokale risico's en kwetsbaarheden door klimaatopwarming, bevat dit plan een reeks van nu al te treffen gerichte klimaatmaatregelen om de mogelijke impact van klimaatwijzigingen zo goed mogelijk op te vangen.
Raadslid Vanheel Daan stelt dat er geen budget gekoppeld is aan dit plan. Dit is niet altijd mogelijk waar begrip voor is. Het zou echter wel een impact kunnen hebben op ons MJP. Het kan niet de bedoeling zijn om anderen ons plan te laten uitvoeren zonder incentive. Ik roep op om dit in de MJP zeker te doen. Akkoord met de principes maar we zullen moeten oordelen over de concretisering. Schepen Vos stelt dat het plan uitvoerbaar is en bij elk dossier zal er een toets aan dit plan moeten komen. Deze duurzaamheidstoets hoeft niet altijd meer te kosten. Raadslid Vanheel stelt dat we voor landbouw en bedrijven de lasten niet gewoon mogen verschuiven.
Raadslid Versnaeyen stelt dat deze duurzaamheidstoets reeds gebeurt in de dossiers die de huidige legislatuur zijn gerealiseerd.
Burgemeester stelt dat het moet meegenomen worden in de actualisatie van het MJP.
Artikel 1 - Keurt, als eerste stap in de actualisatie van het SEAP 2020 naar SECAP 2030, het voorliggend Klimaatadaptatieplan voor Nazareth opgemaakt door Sumaqua in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen, goed.
Lokaal bestuur Destelbergen wil aansluiten bij de interlokale vereniging Wonen Leie en Schelde.
In het besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2018 wordt de rol van de gemeenten als regisseur van het lokale woonbeleid zoals vastgelegd in artikel 28, §1 van de Vlaamse Wooncode benadrukt.
In artikel 10 wordt gesteld dat de minister een subsidie kan verlenen aan de initiatiefnemer van projecten met een werkingsgebied van minstens twee gemeenten met het oog op de realisatie van de Vlaamse beleidsprioriteiten:
- 1° de gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod afhankelijk van de woonnoden;
- 2° de gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;
- 3° de gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen.
Bij de uitvoering van het project wordt voor elk van de voormelde Vlaamse beleidsprioriteiten bijzondere aandacht besteed aan de meest woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden. De projecten bevatten minimaal een activiteitenpakket met verplichte activiteiten die in elke deelnemende gemeente van het werkingsgebied moeten worden uitgevoerd.
Om deze beleidsprioriteiten en de bijhorende verplichte activiteiten te realiseren, kozen de gemeentebesturen van Merelbeke, De Pinte, Gavere, Melle, Nazareth en Sint-Martens-Latem er in 2019 voor om een interlokale vereniging op te richten en een subsidiedossier in te dienen. Merelbeke werd de beherende gemeente van de interlokale vereniging.
Na het derde werkingsjaar van de interlokale vereniging kan het subsidiedossier aangepast worden. In een brief van 13 januari 2022 gericht aan de ILV Wonen Leie & Schelde geeft lokaal bestuur Destelbergen aan te willen instappen in de interlokale vereniging. De toetreding van Destelbergen zou de organisatie in de breedte
versterken en is een budgetneutrale operatie voor de organisatie. De toetreding van Destelbergen dient te worden verankerd in de statuten van de interlokale vereniging.
Daarnaast wensen verschillende lokale besturen de opportuniteit aan te grijpen om in het aangepaste subsidieaanvraag een aantal aanvullende acties in te dienen om hun woonbeleid sterker te maken. Het indienen van aanvullende acties zorgt voor aanvullende subsidie. De acties die vanuit ons bestuur worden aangevraagd zijn:
In 2019 richtte Merelbeke als beherende gemeente de interlokale vereniging Wonen Leie & Schelde op met de lokale besturen van De Pinte, Melle, Gavere, Nazareth & Sint-Martens-Latem.
Na het derde werkingsjaar van de interlokale vereniging kan het subsidiedossier uitgebreid worden met aanvullende acties die de interlokale vereniging kan opnemen en kunnen bijkomende lokale besturen de vereniging vervoegen. Aan de raad wordt gevraagd een aantal aanvullende acties goed te keuren en in te gaan op de vraag van lokaal bestuur Destelbergen om toe te treden tot de vereniging.
Decreet van 15 juni 1997 (en latere wijzigingen) houdende de Vlaamse Wooncode
Decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen)
Besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2018 over het lokaal woonbeleid (en latere wijzigingen), nu het besluit van de Vlaamse codex Wonen van 2021
Besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2019 betreffende de engagementsverklaring om deel te nemen in een op te richten interlokale vereniging en goedkeuring voor indiening subsidiedossier
Besluit van de gemeenteraad van 26 augustus 2019 betreffende het goedkeuren van de statuten van de interlokale vereniging Wonen Leie & Schelde.
Op basis van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §1 en §2, beschikt de gemeenteraad, onder voorbehoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen, over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang, bepaalt de gemeenteraad het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.
Artikel 1 - De statuten van de interlokale vereniging Wonen Leie & Schelde worden goedgekeurd en vervangen de statuten zoals goedgekeurd in 2019.
Artikel 2 - De subsidieaanvraag voor ILV Wonen Leie & Schelde op basis van het BVR woonbeleid van 16 november 2018 inclusief het engagement tot het naleven en uitvoeren van de bepalingen van de engagementsverklaring met betrekking tot het BVR lokaal woonbeleid van 16 november 2018, in de bijlage wordt goedgekeurd.
Artikel 3 - Het college te belasten met de uitvoering van dit besluit.
Vraag van bedrijf tot plaatsen van een kleine/middelgrote windturbine om in eigen elektrische stroom te voorzien.
Interesse vanuit de landbouwsector voor het plaatsen van een windturbine bij het bedrijf en komende vergunningsaanvraag.
Toenemende noodzaak aan eigen/lokale elektriciteitsopwekking ten gevolge van de wijzigingen in het energielandschap.
SEAP 2020/SECAP 2030
SDG 13 Klimaatactie
Teneinde een antwoord te kunnen bieden aan de noodzaak aan lokale energieopwekking werd een onderzoek naar de mogelijkheden voor het plaatsen van windturbines op het grondgebied van de gemeente Nazareth. Hiertoe werd een oriëntatienota uitgewerkt.
Na het bezoek aan de windturbines van EAZ winds volgend op de beslissing van 29 november 2021, intern overleg van 21 januari 2022 en terugkoppeling met de deskundige windenergie en coördinator van het Energielandschap van de Provincie Oost-Vlaanderen waarvan verslag in bijlage, werd voorgesteld om het beleidskader/oriëntatienota van 29 november 2021 uit te breiden met kleine windmolens met masthoogte tot maximaal 15 m waarbij voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
De oriëntatienota in bijlage werd in die zin aangepast.
Tijdens een bijkomend overleg op 14 maart 2022 (verslag in bijlage) werden deze voorwaarden bijgestuurd en de oriëntatienota in die zin aangepast: Kleine windmolens met een maximale masthoogte van 15 m mits voldaan is aan de volgende voorwaarden:
Belangrijkste wijzigingen:
De voorwaarden worden door de omgevingsambtenaren getoetst bij een aantal mogelijke aanvragers van een windturbine.
De aangepaste oriëntatienota werd voorgelegd aan de GECORO op 27 april 2022 en aan de landbouwraad op 21 april 2022 en besproken op de GRC op 21 april.
Volgende opmerkingen/vraag tot aanpassing werden geformuleerd:
Toelichting GIS-potentieelkaart voor windmolens met een tiphoogte tot 25 m in bijlage:
Door de GIS-deskundige werd een interactieve kaart ontwikkeld waarop de zones waarbinnen windmolens met een bepaalde tiphoogte mogelijk zijn, kunnen aangeklikt worden.
Deze specifieke kaart in bijlage is een print van de gebieden (donkergroene zone) waarbinnen windmolens met een tiphoogte (masthoogte + wiek in hoogste stand) van 25 m mogelijk zijn. In de rode zone zijn geen windmolens toegelaten. Dit heeft dus inschatting waar windmolens met een masthoogte van max. 15 m onder deze voorwaarden toegelaten zijn. De rode zone waarbinnen nooit windmolens toegelaten zijn, is tot stand gekomen op basis van de voorwaarden van het voorliggend voorstel van beleidskader:
Tijdens de bespreking op het college van 13 juni wordt de volgende formulering weerhouden:
Rekening houdend met voorgaande opmerkingen wordt voorgesteld tot goedkeuring van volgend beleidskader voor windmolens op het grondgebied Nazareth:
Gaat
• op basis van de tot op heden beschikbare informatie, de overlegmomenten en de daaruit resulterende opgemaakte potentieelkaarten voor windturbines in Nazareth,
• uit voorzorg om hinder naar omwonenden en fauna te beperken, het halfopen landschap en landelijk karakter van Nazareth te bewaren, de gedragenheid van windenergie te bevorderen en de klimaatdoelstellingen te halen
• om zo te zorgen voor een gezonde, veilige leefomgeving en een breed gedragen energietransitie
akkoord om op het grondgebied Nazareth enkel de volgende windmolentypes toe te laten:
Artikel 1 - Gaat
• op basis van de tot heden beschikbare info, de overlegmomenten en de daaruit resulterende opgemaakte potentieelkaarten voor windturbines in Nazareth,
• uit voorzorg om hinder naar omwonenden en fauna te beperken, het halfopen landschap en landelijk karakter van Nazareth te bewaren, de gedragenheid van windenergie te bevorderen en de klimaatdoelstellingen te halen
• om zo te zorgen voor een gezonde, veilige leefomgeving en een breed gedragen energietransitie
akkoord om op het grondgebied Nazareth enkel de volgende windmolentypes toe te laten:
College heeft kennis genomen van de bezwaren van de landbouwsector op 30 mei 2022 met de uitdrukkelijke vraag deze integraal te ondersteunen.
College heeft kennis genomen van advies van omgevingsambtenaar op 8 juni 2022. Dit advies beschrijft de toekomstige mogelijkheden van het lokaal bestuur bij mogelijke vergunningsaanvragen en de gevolgen die het PAS oplegt daarbij.
Boerenbond vraagt aan het lokaal bestuur om in eigen naam onderstaande opmerkingen door te geven aan de Vlaamse Regering:
Het lokaal bestuur moet de ingediende individuele bezwaren overmaken aan de Vlaamse overheid. Er werden in totaal 9 bezwaren ingediend.
Het lokaal bestuur kan zelf een bezwaar indienen.
Het lokaal bestuur is vrij om (algemene) bezwaren van anderen publiekelijk te ondersteunen.
Raadslid Dhaenens Frank stelt beide punten te hebben doorgenomen met het kabinet van Minister Zuhal Demir en wenst dan ook de standpunten van de Boerenbond te nuanceren als volgt:
Geef een toekomst aan onze Land- en tuinbouwers.
De Vlaamse regering voorziet bij al de maatregelen een correctiemechanisme voor zij die de lage uitstoot handhaven. Er zal voorzien worden in een sociaal flankerend beleid om de landbouwers niet in de steek te laten en er zal ondersteuning zijn in de transitie. Er zullen alternatieve en kleinschalige maatregelen als optie gesteld worden, zolang de uitstoot binnen de perken blijft.
Maar de belangrijkste toekomstige bekommernissen van onze landbouwers blijven door de BB onvermeld. Waarom wordt er niet gesproken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze landbouwers méér centen overhouden op het einde van de maand ? Waarom wordt er niet gesproken over hoe we onze eigen Vlaamse producten meer kunnen of zullen promoten in onze supermarkten? Hoe zorgen we dat onze landbouwers verlost geraken van de molensteen van bankleningen om steeds meer uit te breiden?
Daar ligt een belangrijke taak voor de nieuwe minister van landbouw.
Zorg ervoor dat het beleid uitgaat van een goede onderbouwing.
Er werd op Vlaams niveau een stikstofakkoord afgesloten tussen CD&V, O-VLD en N-VA en dat wil de botsende belangen van landbouw en natuur net verzoenen. Het moet uitmonden in een decreet dat rechtszekerheid biedt. Alle partijen binnen de Vlaamse Regering willen het akkoord nog steeds uitvoeren, welke koers sommige lokale mandatarissen of parlementsleden ook varen !
Er is jarenlang niets gedaan en bewust doorvergund met vervolgens de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen (februari 2021). Nog geen twee maanden later lag er al een ministeriele instructie klaar om een algemene vergunningsstop (cf. Nederland) te voorkomen. Een jaar later was er het Krokusakkoord met een nieuw PAS-kader en dit keer volledig geMERd (kwantitatief en wetenschappelijk onderbouwd) door een studiebureau dat op vlak van biodiversiteit dé referentie is in Vlaanderen. Daaruit kan men niet anders dan besluiten dat de zaken en de onderbouwing nu goed, grondig en snel worden aanpakt. En dat moet ook, want Vlaanderen was rijkelijk te laat en daarom is het zo drastisch. Want een volledige vergunningsstop is absoluut te vermijden, niet alleen voor de landbouw. Dit akkoord is ook hun reddingsboei als ze zelf ook bereid zijn hun bedrijfsmodellen aan te passen.
We mogen dus stellen dat er degelijk werk gemaakt wordt van een goede onderbouwing, wat de BB ook beweert.
Kom de gemaakte afspraken uit het verleden na ten aanzien van verleende vergunningen en de ontheffing van nulbemesting in groene bestemmingen. Stel u op als een betrouwbare partner voor de landbouwsector in het stikstofdossier en neem zo de bestaande onzekerheid voor deze bedrijven weg.
Er komt een overgangsregel voor aflopende vergunningen in 2022, waarbij ze met 18 maand verlengd worden via decreet. Het stikstofakkoord bevat ook uitzonderingen voor (bestaande) kleinschalige bedrijven en bioboeren, zodat zij niet richting grote investeringen worden gestuwd, maar enkele haalbare vervangende maatregelen kunnen nemen. Dit wordt zelfs regelgevend verankerd. De Boerenbond ontkent hier het licht van de zon. De boerenbond blijft beweren dat het nog milder kan ten aanzien van de, soms onrechtmatig, verleende vergunningen en de ontheffing van de nulbemesting, maar ik wil opmerken dat zij geen (politieke) eindverantwoordelijkheid draagt in dit dossier. Want als het kader opnieuw zou worden afgezwakt en onjuist gemaakte afspraken verder gezet, staat het in de sterren geschreven dat er nieuwe rechtszaken volgen, waardoor we de zaak niet langer in de hand hebben. Daarom is het belangrijk dat deze maatregelen nu wel juridisch en wetenschappelijk betrouwbaar zijn. Hierdoor is de Vlaamse regering wel degelijk een betrouwbare partner voor de landbouwsector en worden de bestaande onzekerheden duidelijk weggenomen. Er zal inderdaad een nieuw beoordelingskader gelden voor nieuwe bedrijven en uitbreidingen, dat voldoende streng blijft vanuit het voorzichtigheidsprincipe. Het is inderdaad zeer streng, maar dat is absoluut nodig als we onze Europese beloftes op vlak van natuurbescherming willen nakomen (al gemaakt in 2002). Dit toont nogmaals aan de je voorzichtig moet zijn met het opnemen van hoge natuur-, maar bij uitbreiding klimaatdoelstellingen op Europees niveau. Die hebben wel degelijk verregaande gevolgen.
Trek de aanpak van SBZ niet door naar VEN omdat de beleidsmatige onderbouw wat natuurdoelstellingen betreft totaal verschillend is.
Onjuist. Beiden zijn met elkaar verweven. Er komt vanaf 2028 een verbod op bemesten in de waardevolle SBZ en de VEN zowel in de natuur- als in bosbestemmingen. Dit wordt in een regelgeving verankerd (met uitzondering voor de huiskavels) en de betrokken grondgebruikers zullen in aanmerking komen voor een flankerend beleid. Voorlopig start het stikstofsaneringsplan in 2023 per SBZ-gebied (193 gebieden in Vlaanderen).
Ga uit van sectorale doelstellingen in tegenstelling tot doelstelling op bedrijfs- of zelfs stalniveau. Neem het aandeel van de stoppende bedrijven mee in rekening zodat de reductiedoelstellingen voor de blijvende landbouwers naar beneden kunnen en er ontwikkelruimte blijft voor de blijvers.
Als men het aandeel van de stoppende bedrijven mee in rekening zou nemen om de reductiedoelstellingen voor de blijvende landbouwers te wijzigen dan zou de uitstootreductie van het stalniveau een averechts effect kunnen hebben.
Vooreerst is bijvoorbeeld doelstelling om 30% van de varkensstapel af te bouwen een doelstelling op sectorniveau, niet op stal- of bedrijfsniveau.
Ook voor de rundveesector is er sectordoel. Elk bedrijf moet 5% en de rest op sectorniveau. Lukt dat niet, dan is wordt het op bedrijfsniveau gedaan.
Daarnaast is het inderdaad in het belang van de landbouwers zélf dat er beslist werd om -X% uitstootreductie te doen (per sector ander percentage), specifiek voor dieren die in oude stallen zitten, op stalniveau. Indien men deze doelstelling op bedrijfs-of sectorniveau zouden opleggen, dan zouden we disproportioneel eisen van een landbouwer met een ammoniak-emissiearme stal dat hij de uitstoot van die, relatief propere, stal ook nog eens -X% uitstoot moet verminderen. Dat zou oneerlijk zijn.
Daarnaast is deze keuze ook wetenschappelijk ingegeven. De effectiviteit van de maatregel is groter door op stalniveau te werken bij oude stallen, omdat je bij sectordoelstellingen weer volledig op vrijwilligheid werkt waardoor onzekerheid toeneemt en daarmee ook de rechtsonzekerheid van het stikstofakkoord.
Creëer een sfeer waarin innovatie wordt aangemoedigd en ondersteund (vb. aanstellen beoordelingscommissie om nieuwe technieken goed te keuren, ...). Er moet een mogelijkheid voorzien worden dat meer nieuwe technieken erkend en toegelaten worden. Op die manier hebben landbouwers keuzemogelijkheden om hun stikstofmissies te reduceren.
Minister Demir is klaar met de rechtsbasis voor een wetenschappelijk comité zijnde de beoordelingscommissie voor nieuwe technieken. Uit hun verslag zal worden bepaald of nieuwe technieken zullen worden erkend of toegelaten.
Bepaalde parlementsleden van CD&V staan echter op de rem (wellicht om de kritiek en ongerustheid binnen de landbouw bewust te doen escaleren !), waardoor het decreet nog niet gestemd is geraakt.
Intussen is dit binnen de regering en bij de minister van landbouw aangekaart en nemen de parlementsleden het initiatief om dit nog snel voor het zomerreces gestemd te krijgen.
Houdt gelijk evenredig rekening met de stikstofemissies afkomstig van andere sectoren. Landbouw kan en mag niet als enige opdraaien voor het stikstofprobleem.
De BB beweert hier dat de landbouw als enige opdraait voor het stikstofprobleem en veel meer moet doen dan de industrie, die blijft volgens de BB buiten schot. De BB beweert dat men geen rekening houdt met ieders aandeel in het probleem én de oplossing.
Dit is onjuist want de industrie moet 45% minder stikstof (NOx) realiseren tegen 2030 en de landbouw moet met 40,3% NH3 zelfs minder doen.
Nochtans is de industrie goed voor slechts 4% van de binnenlandse stikstofneerslag in Vlaanderen.
Nieuwe aanvragen uit de industrie worden nu liefst 5 keer strenger beoordeeld dan in het verleden (drempel van 1% i.p.v. 5%) en zullen méér moeten investeren in best beschikbare technieken !
Het is dus ONJUIST te beweren dat de landbouw als enig opdraait voor het stikstofprobleem !
Raadslid Frank Dhaenens stelt dan ook het standpunt van de boerenbond dat hier ingenomen wordt niet te ondersteunen.
Schepen De Preester stelt dat het standpunt van N-VA hier goed verdedigd wordt. De verplichte sluiting is inderdaad beperkt maar er is wel een vermindering opgelegd van het totaal aantal dieren. (40 % bij varkens) en dit zal op stalniveau zijn. In oude stallen is er niet veel mogelijk. De investeringen zullen niet meer kunnen worden terugverdiend. Het is jammer als gewezen landbouwer zo'n standpunt in te nemen.
Artikel 1 - Ondersteunt het standpunt van Bedrijfsgilde/Boerenbond.
Momenteel ligt het PAS in openbaar onderzoek. Het is de bedoeling om vanuit het lokaal bestuur een officieel standpunt met betrekking tot het ontwerp-PAS in te dienen.
Het college heeft op 30 mei 2022 kennis genomen van de bezwaren van de landbouwsector met de uitdrukkelijke vraag deze te ondersteunen.
Het college heeft kennis genomen van advies van omgevingsambtenaar op 8 juni 2022. Dit advies beschrijft de toekomstige mogelijkheden van het lokaal bestuur bij mogelijke vergunningsaanvragen en de gevolgen die het PAS daarbij oplegt.
Nazareth is van oudsher een landelijke gemeente met veel actieve landbouwers. Volgens de laatst beschikbare data van Statbel (data 2020) telt Nazareth nog 75 actieve landbouwbedrijven met in totaal 218.489 are cultuurgrond.
Nazareth telt geen rode bedrijven. Niettemin worden ook onze landbouwbedrijven mee getroffen in het PAS verhaal en staan zij voor grote onzekerheden.
Het lokaal bestuur moet de ingediende individuele bezwaren overmaken aan de Vlaamse overheid. Er werden in totaal 9 bezwaren ingediend.
Het lokaal bestuur kan zelf een bezwaar indienen.
Het lokaal bestuur is vrij om (algemene) bezwaren van anderen publiekelijk te ondersteunen.
Geen financiële impact.
Raadslid Dhaenens Frank stelt dat het niet zinvol is om een bezwaar in te dienen. PAS is een nationaal dossier. We liegen hier de inwoners voor.
Burgemeester stelt dat het college de moeite heeft gedaan om de lokale situatie te bestuderen en standpunt in te nemen. Als gemeente zijn we bezorgd en we kunnen dit overmaken. Het is niet aan ons om de partijen uit elkaar te spelen. We zijn een lokaal bestuur en ondersteunen de lokale landbouwers. Het is een openbaar onderzoek dat mogelijkheden geeft tot het geven van opmerkingen/advies.
Raadslid Vanheel Daan stelt dat het belangrijk is om als lokaal bestuur een signaal te geven als landelijke gemeente. De steun die we geven is symbolisch maar men zal er in Vlaanderen niet van wakker liggen. Het is belangrijker wat we kunnen doen als lokaal bestuur om de landbouwers te ondersteunen. Het signaal vinden we belangrijk. In ons klimaatactieplan sterven we voor duurzame landbouw.
Schepen De Preester Viviane stelt hierbij dat landbouwers meer zijn dan een landelijke gemeente, ze zorgen voor voedselproductie. Onze landbouwers zijn zich bewust van het milieuprobleem en willen meewerken aan de oplossing maar hebben tijd nodig.
Raadslid Versnaeyen Peter stelt voor 100 % de landbouwers en het klimaat te ondersteunen. Rechtszekerheid is hier belangrijker dan het schouwspel op Vlaams niveau.
Artikel 1 - Gaat akkoord met het bezwaar omtrent het PAS als volgt:
Nazareth is van oudsher een landelijke gemeente met veel actieve landbouwers. Volgens de laatst beschikbare data van Statbel (data 2020) telt Nazareth nog 75 actieve landbouwbedrijven met in totaal 218.489 are cultuurgrond.
Nazareth telt geen rode bedrijven. Niettemin worden ook onze landbouwbedrijven mee getroffen in het PAS verhaal en staan zij voor grote onzekerheden.
en maakt dit binnen de voorziene procedure over aan de Vlaamse Overheid.
Het lokaal bestuur heeft de intentie om in de loop van een volgende legislatuur de schoolinfrastructuur van de Gemeentelijke Basisschool Nazareth te moderniseren rekening houdende met de huidige bouwfysische toestand van een aantal gebouwen, het geëvolueerde onderwijslandschap en de huidige noden en behoeften van leerkrachten en leerlingen.
In navolging van bovenstaande werd in zitting van 21/10/2021 de opdracht "Maken van een programmastudie van de Gemeentelijke Basisschool te Nazareth" gegund aan de firma PREO bvba.
Het eindrapport van deze programmastudie werd voorgelegd aan het college in een afzonderlijk overleg op 5/5/2022. Op basis van deze besprekingen werd toegevoegd dat naast de vooropgestelde renovatie van blokken A, B en D er ook mogelijkheid moet zijn tot het toevoegen van een extra bouwlaag op deze blokken.
Het eindrapport dient voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring ten einde de subsidieaanvraag bij Agion te kunnen indienen. Op die manier komt de school terecht op de wachtlijst die kan oplopen tot wel 9 jaar.
De programmastudie hield in dat alle gegevens van de school werden geïnventariseerd en geanalyseerd.
Hieruit blijkt dat er naast de noden
• identiteit en herkenbaarheid
• rationalisering en leesbare circulatie
• voldoende en gepaste oppervlakte per ruimten
• verbetering van de technische kwaliteiten (energie-efficiëntie en comfort)
volgende conclusies kunnen worden getrokken:
Conclusie ruimtelijke en gebruikskwaliteit
De ruimtelijke en gebruikskwaliteit varieert, niet zo zeer afhankelijk van de ouderdom van het gebouwdeel, doch wel gelinkt aan de initïele functie van bepaalde ruimten welke niet compatibel zijn met het actuele gebruik en noden.
kwaliteiten:
verbeterpunten:
Conclusie technische kwaliteit
De gebouwen behalen onvoldoende de prestatie-eisen in actuele scholenbouwcontext m.b.t. thermisch, akoestisch en visueel comfort en luchtkwaliteit.
Daarnaast zijn de afwerkingsmaterialen overwegend verouderd. Dit zorgt voor een verminderde kwaliteit in gebruik en ervaring.
kwaliteiten:
verbeterpunten:
Op basis van het ruimtelijk onderzoek van de bestaande gebouwen blijken de gebouwen A (1970), B (1977) en D (2005) over voldoende ruimtelijke en gebruikerkwaliteiten te beschikken, alsook een goede basisstructuur, zonder zichtbare gebreken op vlak van stabiliteit, te hebben. Mede vanuit duurzaamheidsgedachten en circulair bouwen wordt daarom voorgesteld om deze gebouwen te behouden en grondig te renoveren zodat ze enerzijds aangepast worden aan de actueel geldende technische en wettelijke eisen, anderzijds geoptimaliseerd worden om betere afstemming te krijgen met de ruimtebehoefte en het relatieschema.
Gebouw C, hoewel recenter bouwjaar, is in meerdere aspecten minder geschikt. De ruimtelijke en gebruikerkwaliteiten t.o.v. het actuele gebruik zijn minder compatibel. Op niveau van de site, zowel GBS als sport, speelt gebouw C door haar positionering een cruciale rol in de moeilijke leesbaarheid van toegang(en) en buitenruimte. In het toekomstig project kan overwogen worden gebouw C te slopen en te vervangen door een nieuwbouw volume dat een sleutelrol kan spelen in de vooropgestelde leidende principes.
(zie figuur pag. 34 van het eindrapport)
Er wordt gestreefd naar het vrijwaren van het bestaande onbebouwde ruimteaandeel. De huidige footprint van de som van de gebouwdelen dient bij renovatie en/of nieuwbouw als maximum gehanteerd te worden. De zones van potentiële nieuwbouw op volle grond worden beperkt:
• aansluitend op de klassen basisschool, met respect voor de schaal, het gabariet en de uitstraling van de bestaande gebouwen (ev. als flexibel polyvalent gebruik om hoewerking te huisvesten, welke nu de alternatieve opstelling ìn de klassen bemoeilijkt
• ter vervanging van gebouw C, waarbij o.a. enerzijds beantwoord kan worden aan de noden voor de kleuterklassen, anderzijds een gepastere schaal kan gezocht worden in relatie tot de bouwvolumes van de sportsite, de ontsluiting van de kleuterschool en de ontsluiting van de sportsite. In die zin kan deze uitbreiding bestaan uit meerdere bouwlagen. Er dient een goed evenwicht gevonden te worden tussen enerzijds nabijheid van schoolsite t.o.v. de turnhal, anders voldoende letterlijk “ruimte” en voor ieders onafhankelijkheid. Verder zijn tevens extra bouwla(a)g(en) op de bestaande behouden gebouwen A/B/C, voor zover het draagvermogen dit toelaat.
kwantitatieve bepaling:
T : 6.528 m² (conform contouren totale site GBS zoals in art. 3.3.3 gemarkeerd)
V : 2.606m²
gebouw A: 618 m²
gebouw B: 1.460 m²
gebouw C: 346 m2
gebouw D: 181 m²
>> max. V/T na renovatie en nieuwbouw = 0,4
(zie figuur pag. 35 van het eindrapport)
De nevenruimten van de kleine sporthal, welke een restant zijn van het initiële gebruik maar in de (her)bestemming niet mee geëvolueerd met de vernieuwingen en uitbreidingen van de sportsite, worden expliciet deel van GBS. Het betreft de oude inkom kleine sporthal, oude cafetaria en lokaal op de 1ste verdieping, en de parking aan Drapstraat. Op deze wijze kunnen alle ruimten van gebouw B én het gebouw aan zich, mits grondige renovatie ingezet worden, om de infrastructurele noden van GBS te beantwoorden.
(zie figuur pag. 36 van het eindrapport)
Op siteniveau ontbreekt in grote mate identiteit en herkenbaarheid van de school. Dit wordt versterkt door onvoldoeden leesbare circulatie, toegang tot de schoolsite. De huidige ontsluiting van de schoolsite is geörganiseerd volgens scheiding van de verschillende verkeersmodi, hoewel de nood van de school eerder aansluit bij een opsplitsing van de ingang voor kleuters en de ingang voor lager. Aan de Drapsstraat kunnen de gevel van de kleine sporthal en de parking, welke expliciet schoolruimten worden, door een nieuwe invulling en uitstraling de sleutel zijn tot de realisatie van identiteit voor de lagere school en bijhorende gepaste mobiliteitsvisie. Aan de noord-oostzijde van de schoolsite kan een ev. nieuwbouwvolume, ter vervanging van gebouw C, door een weloverwogen positionering en schaal t.o.v. de omliggende gebouwen van GBS én sportsite, het gezicht en toegang van de kleuterschool definiëren. De ontsluiting van de sportsite dient hierbij gevrijwaard te worden. Bij voorkeur versterkt het nieuwe schoolvolume ook de leesbaarheid van deze toegang.
(zie figuur p. 37 van het eindrapport)
De kleine sporthal wordt tijdens de schooluren exclusief gebruikt door GBS, buiten de schooluren door verscheidene lokale sportclubs en gemeentelijke initiatieven en/of events. In beheer en ruimtegebruik blijkt evenwel een duidelijker kader nodig als deel van de rationalisering en leesbaarheid van circulatie, alsook als deel van de realisatie van identiteit en herkenbaarheid van GBS. Naar analogie met de nevenruimten van de kleine sporthal aan zijde Drapsstraat, worden ook de nevenruimten van de kleine sporthal aan zijde speelplaats, expliciet deel van GBS. De eetzalen kleuter en lager (en ev. bijhorende keuken) en de polyvalente ruimte zijn
tevens ruimten die ingezet kunnen worden voor meervoudig en gedeeld gebruik. In de eerste plaats door de school zelf. Voor deze ruimten, met grotere oppervlakte, dient monofunctioneel gebruik vermeden te worden. De ruimten moeten polyvalent gebruik mogelijk maken. Daarnaast kunnen deze ruimten occasioneel gebruikt worden voor lokale initiatieven en events, mits hierbij de toe-eigening aan GBS gerespecteerd wordt.
zie figuur p. 38 van het eindrapport
Subsidies
Voor de totale renovatie en/of nieuwbouw dient een nieuwe subsidieprocedure opgestart te worden. Na analyse blijkt de standaardprocedure hierbij de meest aangewezen,
evenwel bedraagt de actuele wachttijd hiervoor ± 9 jaar.
De raming van de bouwkost per m2 en per kostencategorie is gebaseerd op financiële norm 04/2022, voor schoolgebouwen nieuwbouw én renovatie voor
EPB-plichtige eenheden is de in rekening gebrachte bouwkost 1.659 EUR/m2.
Voor het basisonderwijs bedraagt de subsidie 70% van de subsidiabele kostprijs.
fysische norm - oppervlakten:
De bouwkost voor nieuwbouw wordt voor hetzelfde bedrag van 1.659 EUR/m² in rekening gebracht. Echter is het aantal te subsidieerbare oppervlakte dan kleiner, hetgeen zorgt voor een lagere subsidie.
Artikel 1 - Keurt het eindrapport van de programmastudie gemeentelijke basisschool Nazareth - De Toetertrein goed.
Artikel 2 - Geeft toestemming tot het indienen van een subsidieaanvraag bij Agion met de standaardprocedure (doorlooptijd van +/- 9 jaar).
Goedkeuren van de opstart van de overheidsopdracht "Aankoop en levering van 125 Chromebooks".
In het kader van de opdracht “Aankoop en levering van 125 Chromebooks” werd een bestek met nr. TECH2022-018 opgesteld door de dienst facility en Ict.
De raming excl. btw bereikt de limiet van € 140.000,00 voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 3 augustus 2022 om 10.00 uur voorgesteld.
De wet van 17 juni 2013 houdende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 houdende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Artikel 56, § 3, 5° en 6° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en zijn uitvoeringsbesluiten.
De uitgave is voorzien in het meerjarenplan
De uitgave van deze opdracht wordt geraamd op € 53.000,00 incl. btw
Er is een subsidie van € 49.000,00
De digisprong-subsidie bestaat uit 3 onderdelen:
De subsidie voor Eke en Nazareth is respectievelijk 29.601 en 20.135.
Als we echter rekening houden met de aantallen van volgend jaar hebben we voor Eke 75 en voor Nazareth 50 chromebooks nodig, plus respectievelijk 3 en 2 chromebookkasten.
Raadslid Vanheel stelt ook te kijken bij de raamcontracten
Artikel 1 – Keurt het bestek met nr. TECH2022-018 goed en de raming voor de opdracht “Aankoop en levering van 125 Chromebooks”, opgesteld door de dienst Facility en Ict. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
Artikel 2 - Gunt bovengenoemde opdracht bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3 - Nodigt volgende firma’s uit om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure + de ontvangen aanvragen via platform 'Regioleverancier':
- Fourcast for Education, Engelse Wandeling 2, K18, 8510 Kortrijk;
- GDC, KortrijkVlaanderenkaai 2, 8500 Kortrijk;
- Didakta, Hille-Zuid 1A te 8750 Zwevezele;
- CENTRALPOINT BELGIE NV, Nieuwlandlaan 111 te 3200 Aarschot;
- all-in one systems, Tulpenstraat 15/bus 8 te 9810 Nazareth.
Artikel 4 - Het college wordt gemachtigd tot gunning en verdere opvolging van bovengenoemd dossier.
Naar aanleiding van het nieuwe schooljaar en nieuwe wettelijke bepalingen werd het schoolreglement aangepast.
Het betreft geen inhoudelijke wijzigingen maar aanpassingen aan de werking.
Het advies van de schoolraad van 2 juni 2022 is in bijlage toegevoegd.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.
Artikel 1 - Keurt het gewijzigd schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool De Toetertrein Nazareth goed.
Artikel 2 - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de schooldirectie.
Artikel 3 - Het schoolreglement gewoon basisonderwijs wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of digitaal) aan de ouders, die tekenen voor akkoord.
Naar aanleiding van het nieuwe schooljaar en nieuwe wettelijke bepalingen werd het schoolreglement aangepast.
Het betreft geen inhoudelijke wijzigingen maar aanpassingen aan de werking.
Het advies van de schoolraad van 2 juni 2022 is in bijlage toegevoegd.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.
Artikel 1 - Keurt het gewijzigd schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool De Vlinderboom Eke goed.
Artikel 2 - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de schooldirectie.
Artikel 3 - Het schoolreglement gewoon basisonderwijs wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of digitaal) aan de ouders, die tekenen voor akkoord.
De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen bepaalt dat het schoolbestuur voor haar personeel een arbeidsreglement moet opmaken met daarin een aantal verplichte vermeldingen. Het arbeidsreglement legt de relatie tussen het schoolbestuur en het personeel vast. Enkele aanpassingen werden aangebracht.
Arbeidsreglementen voor de beide vestigingen van het gemeentelijk basisonderwijs De Toetertrein in Nazareth en De Vlinderboom in Eke zijn opgemaakt volgens model van OVSG.
Het gaat om een grondig hervorming op niveau van de schoolgemeenschap.
Aboc heeft gunstig geadviseerd
De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
Decreet basisonderwijs van 25/02/1997.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17/04/1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs, in het deeltijds onderwijs en in het onderwijs voor sociale promotie georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.
Wet van 14/12/2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in openbare sector.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17/06/1997 betreffende de opdracht van het personeel in het basisonderwijs.
Omzendbrief van 30/06/2005 betreffende Puntenenveloppen voor scholen en scholengemeenschappen basisonderwijs: personeelsformatie en personeelsaspecten.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17/04/1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs.
KB van 30 januari 1979.
BVR van 8 juli 2011 betreffende de volledige tenlasteneming door de werkgever in der onderwijssector van de vervoerskosten voor het openbaar vervoer naar en van het werk en de toekenning van een fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer.
Decreet betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
Besluit van de Vlaamse regering van 22/05/1991 omtrent de preventieve schorsing en de tucht alsmede omtrent het ontslag van sommige tijdelijke personeelsleden in het gesubsidieerd onderwijs en in de gesubsidieerde CLB’s.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.
Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.
Decreet betreffende het onderwijs II - 31 juli 1990.
Wet van 04/08/1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
KB van 28/05/2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers.
Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van het werk.
Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van de psychosociale risico’s op het werk.
Artikel 1 - Het aangepaste arbeidsreglement van de gemeentelijke basisschool De Toetertrein Nazareth wordt goedgekeurd.
Artikel 2 - De functiebeschrijvingen worden goedgekeurd.
Artikel 3 - Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de directeur van de scholen.
De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen bepaalt dat het schoolbestuur voor haar personeel een arbeidsreglement moet opmaken met daarin een aantal verplichte vermeldingen. Het arbeidsreglement legt de relatie tussen het schoolbestuur en het personeel vast. Enkele aanpassingen werden aangebracht.
Arbeidsreglementen voor de beide vestigingen van het gemeentelijk basisonderwijs De Toetertrein in Nazareth en De Vlinderboom in Eke zijn opgemaakt volgens model van OVSG.
Het betreft een grondige herziening op niveau van de schoolgemeenschap
ABoc heeft gunstig geadviseerd
De wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
Decreet basisonderwijs van 25/02/1997.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17/04/1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs, in het deeltijds onderwijs en in het onderwijs voor sociale promotie georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.
Wet van 14/12/2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in openbare sector.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17/06/1997 betreffende de opdracht van het personeel in het basisonderwijs.
Omzendbrief van 30/06/2005 betreffende Puntenenveloppen voor scholen en scholengemeenschappen basisonderwijs: personeelsformatie en personeelsaspecten.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17/04/1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs.
KB van 30 januari 1979.
BVR van 8 juli 2011 betreffende de volledige tenlasteneming door de werkgever in der onderwijssector van de vervoerskosten voor het openbaar vervoer naar en van het werk en de toekenning van een fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer.
Decreet betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
Besluit van de Vlaamse regering van 22/05/1991 omtrent de preventieve schorsing en de tucht alsmede omtrent het ontslag van sommige tijdelijke personeelsleden in het gesubsidieerd onderwijs en in de gesubsidieerde CLB’s.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.
Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.
Decreet betreffende het onderwijs II - 31 juli 1990.
Wet van 04/08/1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
KB van 28/05/2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers.
Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van het werk.
Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van de psychosociale risico’s op het werk.
Artikel 1 - Het aangepaste arbeidsreglement van de gemeentelijke basisschool De Vlinderboom Eke wordt goedgekeurd.
Artikel 2 - De functieomschrijvingen worden goedgekeurd
Artikel 3 - Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de directeur van de scholen.
Artikel 1 - Dit agendapunt te verdagen.
Nihil.
Raadslid Le Roy Nele vraagt naar de fietspaden in de 's Gravenstraat. Is daar rekening gehouden met ontharding. Burgemeester antwoordt dat het beide verhard zijn.
Raadslid Le Roy Nele vraagt naar de uitnodiging van de nieuwe inwoners. Dit is recent geweest, maar de raadsleden zijn niet uitgenodigd. Dit zal vergeten zijn. Er is met de uitnodigingen iets fout gelopen.
Namens Gemeenteraad,
Steven Van de Velde
algemeen directeur
Dirk Le Roy
voorzitter