Voorzitter vraagt om punt toe te voegen: woonmaatschappij Vlaamse Ardennen. Buitengewone algemene vergadering 13 juni 2024.
Voorzitter vraagt om agendapunt te schrappen: aanvullend verkeersreglement Zandstraat.
Alle raadsleden gaan akkoord.
De voorzitter schorst de zitting om de financieel directeur de mogelijkheid te geven de jaarrekeningen technisch toe te lichten.
Het zittingsverslag van 13 mei 2024, dat ten minste 8 dagen vóór de vergadering op het gemeentesecretariaat ter beschikking gehouden is van de raadsleden.
Artikel 1 - Het zittingsverslag van 13 mei 2024 wordt goedgekeurd.
Artikel 219, lid 2 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemeen directeur aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn rapporteert over het organisatiebeheersingssysteem uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, art. 217-220.
Goedkeuring van de gemeenteraad van 4 november 2019 m.b.t. kader voor organisatiebeheersing.
Artikel 1 - Neemt kennis van het jaarverslag organisatiebeheersing lokaal bestuur Nazareth 2023.
In het kader van organisatiebeheersing worden volgende aspecten van het dienstverleningsmodel gemonitord:
Voor de globale resultaten, zie het jaarverslag 'Dienstverleningsmodel' 2023 in bijlage.
De voornaamste punten zijn:
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, art. 217-220.
Goedkeuring van de OCMW-raad van 4 november 2019 m.b.t. kader voor organisatiebeheersing.
Artikel 1 - Neemt kennis van het jaarverslag dienstverleningsmodel 2023.
De gemeenteraad kan de eretitel toekennen aan gemeenteraadsleden die 12 jaar hun mandaat uitgeoefend hebben.
Het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
Het decreet van 29 juni 2012 tot wijziging van het gemeentedecreet van 15 juli 2005, verder het Wijzigingsdecreet.
Artikel 24 van het Wijzigingsdecreet dat artikel 69 van het gemeentedecreet wijzigt.
Dat de wijziging bepaalt dat “[…De gemeenteraad kent de eretitels toe aan de schepenen onder de voorwaarden die hij bepaalt...] “.
Dat voor de schepen van rechtswege de regeling blijft behouden, vervat in het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris; dat de OCMW-voorzitters kunnen kiezen, hetzij voor de eretitel van ereschepen van rechtswege, hetzij voor de eretitel van erevoorzitter van het openbaar centrum.
Dat eretitel tot erevoorzitter van het openbaar centrum van welzijn niet onder de bevoegdheid van de gemeenteraad valt.
Artikel 1 - Een raadslid of gewezen raadslid, dat het mandaat van raadslid gedurende ten minste 12 jaar in de gemeente Nazareth heeft uitgeoefend en wiens gedrag onberispelijk is geweest, kan de gemeenteraad verzoeken hem/haar de eretitel van zijn mandaat te verlenen.
Artikel 2 - Om de termijn, vermeld in artikel 1, te berekenen wordt rekening gehouden met de periode waarin de deputatie de gemeenteraads- of districtsraadsverkiezingen ofwel heeft vernietigd met toepassing van artikel 75 van de Gemeentekieswet van 4 augustus 1932, ingeval de Raad van State die beslissing heeft tenietgedaan, ofwel heeft opgeschort met toepassing van de wettelijke bepalingen die van toepassing waren vóór de inwerkingtreding van de wet van 7 juli 1994 die de Gemeentekieswet van 4 augustus 1932 wijzigt, of ingeval de Raad voor Verkiezingsbetwistingen of de Controlecommissie voor Verkiezingsuitgaven de gemeenteraads- of districtsraadsverkiezingen heeft vernietigd, als de Raad van State die beslissing heeft tenietgedaan. Ook met de periode waarin de installatie niet kon plaats vinden omwille van een ongegrond gebleken klacht wordt rekening gehouden voor de berekening van de termijn, vermeld in artikel 1.
Artikel 3 - Voor de toepassing van artikel 1 wordt verstaan onder onberispelijk gedrag: het ontbreken van een zware strafrechtelijke veroordeling dan wel een zware tuchtstraf of het niet bestaan van andere erg onterende feitelijkheden.
Artikel 4 -
§ 1. Het verzoek tot verlening van een eretitel, vermeld in artikel 1, wordt door de betrokkene schriftelijk ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad, vergezeld van een getuigschrift van goed zedelijk gedrag dat niet mag opgemaakt zijn meer dan een maand voorafgaand aan de datum van de aanvraag tot toekenning van de eretitel
§ 2. Met instemming van de betrokkene kan het verzoek ook worden ingediend door de gemeenteraad.
§ 3. Als de betrokkene overleden is, kan het verzoek worden ingediend door de rechtsopvolgers van de betrokkene of door de raad, met instemming van de rechtsopvolgers.
Artikel 5 -
§ 1. De eretitel van gemeenteraadslid, mag niet worden gevoerd:
1° gedurende de periode dat betrokkene nog een mandaat van burgemeester, schepen, gemeenteraadslid, OCMW-raadslid uitoefent;
2° door een door een provincie, gemeente of een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bezoldigde persoon.
§ 2. Behalve in geval van toepassing van artikel 4, § 3 wordt in de akte tot verlening van een eretitel de tekst van § 1 overgenomen.
Artikel 6 - De gemeenteraad kan de eretitel intrekken. Zij zal dit alleszins doen als na de toekenning van de eretitel de betrokkene niet blijkt te voldoen aan de toekenningsvoorwaarden, vermeld artikel 1.
Het is de uitdrukkelijke wens van beide besturen om beide huidige gemeentehuizen als huwelijkslocatie te behouden na 1 januari 2025.
Artikel 165/1 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat huwelijksvoltrekkingen plaatsvinden in het gemeentehuis.
Een bestuur kan er bij gemeenteraadsbesluit voor opteren om het huwelijk (ook) te laten voltrekken op andere openbare plaatsen met een neutraal karakter.
De toepassing van die regeling bij fusionerende gemeenten wordt geregeld in artikel 353 §4 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, dat stelt dat het gemeentehuis van de gemeente waarvan de algemeen directeur werd aangewezen als coördinator dienst zal doen als het gemeentehuis van de fusiegemeente, tenzij de fusionerende gemeentes toch een ander gemeentehuis aanduiden.
In de GR-beslissing van 18 december 2023 werd het gemeentehuis van De Pinte aangeduid als ‘gemeentehuis’. Dit is bijgevolg de plaats waar de huwelijken van rechtswege voltrokken worden in de nieuwe (fusie)gemeente.
Het gemeentehuis van Nazareth verliest vanaf 1 januari 2025 de functie als gemeentehuis. Deze locatie kan wel aangeduid worden als alternatieve locatie (BW 165/1). Dit is echter de bevoegdheid van de nieuwe gemeenteraad.
In beginsel worden huwelijken in de fusiegemeente vanaf 1 januari 2025 dus voltrokken in het huidige gemeentehuis van De Pinte (Koning Albertlaan 1, 9840 De Pinte). Het huidige gemeentehuis van Nazareth (Dorp 1, 9810 Nazareth) kan pas door de nieuwe gemeenteraad aangeduid worden als alternatieve locatie voor de huwelijksvoltrekking.
Aangezien huwelijken tot een jaar op voorhand aangevraagd kunnen worden en de aanvragen voor huwelijken in 2025 ondertussen binnen komen, zowel in De Pinte als in Nazareth, is het aangewezen om zo spoedig mogelijk duidelijkheid te creëren over de huwelijkslocatie op het huidige grondgebied van Nazareth in 2025.
Gemeenteraadsbeslissingen van de huidige besturen, o.a. over eventuele alternatieve huwelijkslocaties, blijven geldig in de nieuwe fusiegemeente (artikel 351 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur).
De huidige gemeenteraad kan in principe echter het eigen gemeentehuis niet als alternatieve locatie vastleggen.
Een mogelijke oplossing ligt in het laten vastleggen van Dorp 3, 9810 Nazareth, als alternatieve huwelijkslocatie door de gemeenteraad van Nazareth. Deze beslissing wordt automatisch overgenomen door het fusiebestuur, tot wanneer de nieuwe gemeenteraad Dorp 1, 9810 Nazareth, als alternatieve huwelijkslocatie vastlegt.
Vanaf de inwerkingtreding kan er dan op de huidige 2 locaties gehuwd worden. Een eventuele uitbreiding van het aantal alternatieve locaties wordt met het nieuwe bestuur opgenomen.
De reservatie van een huwelijksdatum is reeds mogelijk in beide gemeente voor beide gemeenten. Voor huwelijken binnen de eigen gemeente kan de volledige procedure (aangifte, betaling e.d.) zonder problemen verwerkt worden.
Echter de officiële aangifte van een huwelijk in de andere gemeente dan de gemeente van beheer lijkt pas mogelijk vanaf het ogenblik dat bij beide besturen hetzelfde retributiereglement van kracht is aangezien de afwijkende tarieven/retributiereglementen. De aanpassing of afstemming van beide retributiereglementen is noodzakelijk.
Burgerlijk wetboek van 21 maart 1804, artikel 165/1
Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 351 en 353 §4
Gemeenteraadsbeslissing lokaal bestuur De Pinte van 18 december 2023 ‘Gezamenlijk voorstel tot samenvoeging van de gemeente De Pinte en de gemeente Nazareth’ – definitieve goedkeuring van 18 december 2023, artikel 5
Gemeenteraadsbeslissing lokaal bestuur Nazareth van 18 december 2023 ‘Gezamenlijk voorstel tot samenvoeging van de gemeente De Pinte en de gemeente Nazareth’ – definitieve goedkeuring van 18 december 2023, artikel 5
Artikel 1 - Beslist om Dorp 3 te 9810 Nazareth als alternatieve huwelijkslocatie vast te leggen.
De oproepingsbrief voor de bijzondere algemene vergadering op 13 juni 2024 voor de aandeelhouders van de Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen per e-mail ontvangen op 22 april 2024.
De e-mail van 16 mei 2024 met de vraag om de voorgelegde agenda te laten goedkeuren door de gemeenteraad.
Voorafgaand aan de beraadslaging over de agenda, heeft de voorzitter het volgende uiteengezet over de beoogde partiële splitsing vanuit Woonmaatschappij Dender-Zuid, een besloten vennootschap, met zetel te 9300 Aalst, Heilig Hartlaan 54 en ingeschreven in het rechtspersonenregister van Gent, afdeling Dendermonde onder nummer 0400.268.025 (“Dender-Zuid”) naar Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen, een besloten vennootschap, met zetel te 9700 Oudenaarde, Sint-Jozefsplein 18 en ingeschreven in het rechtspersonenregister van Gent, afdeling Oudenaarde onder nummer 0466.370.951 (“Vlaamse Ardennen”). De gemeente Nazareth is op heden aandeelhouder van Vlaamse Ardennen.
De Vlaamse Regering besloot op 23 juni 2023 tot de samenvoeging van de werkingsgebieden Vlaamse Ardennen-Oost en Vlaamse Ardennen-West tot het nieuw werkingsgebied “Vlaamse Ardennen”. Vlaamse Ardennen werd erkend als woonmaatschappij voor dit nieuwe werkingsgebied.
Conform artikel 4.100 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 dient Vlaamse Ardennen uiterlijk binnen vijf jaar na haar erkenning als woonmaatschappij alle rechten van de onroerende goederen die geschikt zijn voor de sociale huisvesting en die binnen haar werkingsgebied ligt van andere woonmaatschappijen te verwerven.
Dender-Zuid is op heden rechthebbende over woonpatrimonium gelegen in de voormalige werkingsgebieden Vlaamse Ardennen-Oost en, in beperkte mate, Vlaamse Ardennen-West, waardoor het wenselijk is om voornoemd woonpatrimonium en alle daaraan gelieerde overeenkomsten, activa en passiva, over te dragen naar Vlaamse Ardennen en zo bij te dragen tot de verdere vorming van Vlaamse Ardennen.
Gezien het voorgaande, is een partiële splitsing vanuit Dender-Zuid naar Vlaamse Ardennen aangewezen.
Onder voorbehoud van de goedkeuring door de respectievelijke buitengewone algemene vergadering van Dender-Zuid en Vlaamse Ardennen, zal de partiële splitsing vanuit Dender-Zuid naar Vlaamse Ardennen worden gestructureerd als een partiële splitsing door overneming, in de zin van artikel 12:8, 1° juncto artikelen 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, waarbij het woonpatrimonium en alle daaraan gelieerde overeenkomsten, activa en passiva met betrekking tot het voormalige werkingsgebied Vlaamse Ardennen-Oost zal worden overgedragen aan Vlaamse Ardennen tegen de uitreiking van nieuwe aandelen van Vlaamse Ardennen aan de aandeelhouders van Dender-Zuid (de “Partiële Splitsing”).
Het gemeenschappelijk splitsingsvoorstel werd opgesteld door de raden van bestuur van de beide Vennootschappen en werd op respectievelijk 15 en 16 april 2024 goedgekeurd (het “Partiële Splitsingsvoorstel”). Inmiddels werd dit Partiële Splitsingsvoorstel neergelegd op de griffie van de bevoegde ondernemingsrechtbanken ten einde een uittreksel bekend te maken in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. De vergadering neemt ook kennis van de andere documenten die haar in het kader van de Partiële Splitsing ter beschikking worden gesteld, met name het bijzonder splitsingsverslag en het bijzonder verslag inzake de wijziging van de soorten van aandelen en het bijzonder verslag inzake de wijziging van het voorwerp opgesteld door de raad van bestuur van Vlaamse Ardennen, alsook de statutenwijziging die Vlaamse Ardennen wenst door te voeren, en de ontwerp volmacht voor de deelname aan de buitengewone algemene vergadering (al deze documenten samen met het Partiële Splitsingsvoorstel, hierna de “Partiële Splitsingsdocumentatie”).
Artikel 1 - Neemt kennis van de uiteenzetting van de voorzitter met betrekking tot de Partiële Splitsing en van de Partiële Splitsingsdocumentatie.
Een kopie van de Partiële Splitsingsdocumentatie zal aan deze notulen gehecht blijven als Bijlage 1.
Artikel 2 - Neemt kennis van de intentie van de raad van bestuur van Vlaamse Ardennen om een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van Vlaamse Ardennen samen te roepen op of rond 13 juni 2024, in Salons Mantovani, gelegen te Doorn 1, 9700 Oudenaarde, met dien verstande dat, indien bepaalde verslagen of documenten niet tijdig beschikbaar zouden zijn, of indien bepaalde formaliteiten in het kader van de Partiële Splitsing (bv. m.b.t. de overdracht van onroerend goed) niet tijdig kunnen worden voltooid, de buitengewone algemene vergadering zal worden gehouden zo spoedig mogelijk na hun terbeschikkingstelling of de voltooiing van de formaliteiten.
De vergadering keurt de verschillende punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering goed, die als volgt luidt:
A. Statutenwijziging
1. Kennisname door de aandeelhouders van het verslag opgesteld door het bestuursorgaan van de Vennootschap in toepassing van artikel 5:101, lid 2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen m.b.t. de wijziging van het voorwerp;
2. Wijziging van artikel 4 van de statuten m.b.t. het voorwerp van de Vennootschap;
3. Wijziging van artikel 7 van de statuten m.b.t. de inschrijving van een statutaire onbeschikbare reserve in de zin van artikel 212 van het Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen n.a.v. de overname van de activiteiten van verschillende voormalige sociale verhuurkantoren;
4. Wijziging van artikel 20 van de statuten m.b.t. de datum van de laatst goedgekeurde versie van het intern reglement.
B. Uitsluiting aandeelhouders
5. Kennisname door de aandeelhouders van:
6. Besluit tot uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen van bepaalde aandeelhouders van de Vennootschap, met uitwerking vanaf de voltrekking van de partiële splitsing;
C. Partiële splitsing van Woonmaatschappij Dender-Zuid door overneming door Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen
7. Kennisname door de aandeelhouders van de hiernavolgende documenten (waarvan zij kosteloos een afschrift kunnen verkrijgen):
8. Mededeling betreffende belangrijke wijzigingen in de vermogenstoestand van de te fuseren vennootschappen tussen de datum van opstelling van het splitsingsvoorstel en de datum van de partiële splitsing, overeenkomstig artikel 12:63 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
9. Besluit tot partiële splitsing, overeenkomstig artikel 12:8 juncto artikel 12:59 en volgende van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, overeenkomstig het voormelde splitsingsvoorstel, waarbij de besloten vennootschap "Woonmaatschappij Dender-Zuid", waarvan de zetel gevestigd is te 9300 Aalst, Heilig Hartlaan 54, ingeschreven in het rechtspersonenregister onder nummer 0400.268.025 (hierna "Woonmaatschappij Dender-Zuid"), zonder op te houden te bestaan, aan de besloten vennootschap "Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen", waarvan de zetel gevestigd is te 9700 Oudenaarde, Sint-Jozefsplein 18, ingeschreven in het rechtspersonenregister onder nummer 0466.370.951 (hierna "Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen"), een deel van haar vermogen (het "Ten Voordele van Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen Afgesplitste Vermogen") zal overdragen:
10. Als gevolg van de partiële splitsing door overneming, verhoging van de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening van Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen met een bedrag van 40.011,00 EUR, met uitgifte van 6.588 nieuwe aandelen van dezelfde aard en die dezelfde rechten en voordelen bieden als de bestaande aandelen – Verdere aanrekening van de waarde van het Ten voordele van Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen Afgesplitste Vermogen op andere balansposten van Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen.
11. Vaststelling van:
12. Wijziging van artikel 6 van de statuten m.b.t. het aantal aandelen.
D. Machten
13. Volmacht voor de coördinatie van de statuten.
14. Volmacht aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de genomen beslissingen.
15. Volmacht voor de formaliteiten.
Artikel 3 - Besluit om een bijzondere volmacht te verlenen aan de heer Dirk Le Roy, voorzitter gemeenteraad, om de bijzondere volmacht die verleend zal worden aan de heer Yves Ghyselinck, vertegenwoordiger, of de heer Christiaan Van herzeele, plaatsvervanger, namens de gemeenteraad te ondertekenen, substantieel in de vorm zoals aangehecht aan deze notulen als Bijlage 2, met het oog op het stemmen voor de goedkeuring van de verschillende agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Vlaamse Ardennen.
De volgens de vennootschapswetgeving opgestelde jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf voor het jaar 2023 wordt ter goedkeuring aan de algemene vergadering van het autonoom gemeentebedrijf (de gemeenteraad) voorgelegd.
De Jaarrekening 2023 werd opgesteld.
Er is zowel een BBC-Jaarrekening als een NBB-Jaarrekening.
Artikel 243 DLB bepaalt dat de Raad van Bestuur van het autonoom gemeentebedrijf de jaarrekeningen vaststelt. De gemeenteraad dient een advies uit te brengen over de jaarrekening tenzij de leden van de Raad van Bestuur en die van de gemeenteraad dezelfde zijn. In casu dient de gemeenteraad geen advies uit te brengen over de BBC-jaarrekening.
De gemeenteraad zal, als algemene vergadering, van het autonoom gemeentebedrijf wel de NBB jaarrekening goedkeuren en kwijting geven aan de bestuurders (art. 235 §4 van het DLB). Artikel 235 § 4 DLB: De gemeenteraad beslist jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het autonoom gemeentebedrijf niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rekeningen of in de rapportering over de uitvoering van de beheersovereenkomst.
De BBC-jaarrekening wordt goedgekeurd door de gouverneur.
Het decreet lokaal bestuur, specifiek de artikelen 231 t.e.m. 244 en 235§4 en 243 in het bijzonder.
Het wetboek van vennootschappen.
De statuten van het AG Nazareth, laatst gewijzigd op 1 april 2019.
BBC Jaarrekening
NBB Jaarrekening
Activa = 5.101.184 euro
Passiva = 5.101.184 euro
Winst van het boekjaar = 93.765 euro
Uit te keren winst = 0 euro.
Artikel 1 - Keurt goed, de volgens de vennootschapswetgeving opgestelde NBB Jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf Nazareth voor het boekjaar 2023.
Artikel 2 - Verleent kwijting aan de bestuurders over het boekjaar 2023.
De rekening van de gemeente en het OCMW voor het jaar 2023 wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.
De rekening werd opgemaakt door de financieel directeur en bestaat uit de beleidsnota, de financiële nota, de staat van de algemene rekeningen en de toelichtingen.
Het ontwerp van jaarrekening werd digitaal aan ieder lid van de gemeenteraad overgemaakt op 13 juni 2024.
Na de vaststelling van het deel OCMW door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, moet de Gemeenteraad vervolgens het OCMW-deel van de jaarrekening goedkeuren.
De artikelen 40-41 en 260-261 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zijn latere wijzigingen en zijn uitvoeringsbesluiten.
Artikel 249, §3 DLB: De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
BBC-jaarrekening, deel OCMW
Artikel 1 - Keurt het OCMW deel van de jaarrekening 2023 goed.
De jaarrekening van de Gemeente Nazareth voor het jaar 2023 wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.
De jaarrekening bestaat uit de beleidsevaluatie, de financiële nota, de toelichtingen en de documentatie.
Het ontwerp van jaarrekening werd digitaal aan ieder lid van de gemeenteraad overgemaakt op 13 juni 2024.
De vaststelling van de beleidsrapporten moet gebeuren in overeenstemming met artikel 249, §3 van het DLB van 22/12/2017. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Deze goedkeuring stelt het beleidsrapport in zijn geheel definitief vast.
De artikelen 40-41, 260-261 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zijn latere wijzigingen en zijn uitvoeringsbesluiten.
In het bijzonder artikel 249, § 3 van het DLB.
BBC-Jaarrekening, deel Gemeente
BBC-Jaarrekening, deel Gemeente & OCMW
Artikel 1 - Stelt de jaarrekening 2023 van de gemeente Nazareth vast.
Er moet een nieuw contract worden afgesloten in functie van nieuwe werkkledij. We willen hiermee van start gaan op 1/1/2025 om in het straatbeeld aanwezig te zijn met het nieuwe logo en als één gemeente: Nazareth – De Pinte.
Op dinsdag 16/4 en 30/5 heeft de firma Dassy en Radius Leaseweare de werkkledij voorgesteld aan onze arbeiders / zaalwachters en poetspersoneel. Daarna volgde een korte bevraging omtrent de wensen en noden.
Creat nam de volledige aanbestedingsprocedure voor haar rekening waarbij de wetgeving op de overheidsopdrachten werd gerespecteerd. Het contract 'Leasing en onderhoud werkkledij' werd gegund aan de firma Radius Leaseweare bv, Nederzwijnaarde 2 te 9052 Zwijnaarde.
De arbeiders (zowel arbeiders binnen de cluster wonen als arbeiders binnen de cluster leven) zullen een donkerrode fluo outfit krijgen. Uit de bevraging kwam naar voor dat meerendeel van de arbeiders dit de beste keuze vond.
Dit geeft de zekerheid dat bij warm weer ook voldaan wordt aan de normen wat betreft zichtbaarheid (gewone t-shirt met fluohesje is moeilijk controleerbaar). Geen onderscheid in type arbeider / alle leden dragen signalisatiekledij (uniformiteit en veiligheid – cfr. advies preventieadviseur)
Er is na onderling overleg met de leidinggevenden beslist dat we geen korte broek zullen aanbieden. Bij verschillende werkzaamheden is deze ook bij wet niet afdoende en we stellen vast dat kledij aanpassen gedurende de dag omwille van een andere taak niet gebeurt. De preventieadviseur geeft aan dat er bij een risico-analyse (als aanvulling van de werkpostfiches (zie bijlagen) ) heel weinig taken zijn die een korte broek toestaan, en wanneer er alsnog dergelijke taak is, het nog zeldzamer is dat deze taak een ganse dag duurt.
Er is een afdoende aanbod aan lange zomerbroeken die veel lichter zijn en de veiligheid wel garanderen.
Het staat een arbeider vrij te kiezen voor een x polo’s of/en of x t-shirts met korte mouwen of lange mouwen (er worden 11 stuks aangeboden (steeds donkerrood fluo). Enkel wat de erediensten betreft zullen we enkel zwarte polo’s aanbieden. We vinden dat dit beter accordeert met de taken die op dat ogenblik worden uitgevoerd.
De zaalwachters worden op dezelfde manier aangekleed als de arbeiders, maar enkel de bovenstukken worden beschouwd als werkkledij. Dat betekent dat zij hun broek niet moeten dragen op volgende sites: OCP en sporthal Nazareth (indien nodig aan te vullen, maar wel limitatief), wanneer zij daar een taak van zaalwachter vervullen.
We kunnen hierdoor de uitgaven significant beperken.
Dit geeft als samenvatting:
1. Arbeiders (cluster wonen en cluster leven):
Signalisatiekledij in fluo donkerrood:
47 personen vallen hier onder. Wanneer iedereen voor de duurste opties kiest kost ons dit € 3.876,231 / maand excl. btw of € 56.282,87 / jaar incl. btw (= maximale raming)
2. Begrafenissen:
Zwarte kledij:
9 personen vallen hier onder. Wanneer iedereen voor de duurste opties kiest kost ons dit € 216,72 / maand excl. btw of € 3.146,7744 / jaar incl. btw (= maximale raming)
. Zaalwachters:
Geen afzonderlijke groep meer, valt mee onder arbeiders maar zal enkel de bovenkledij moeten dragen wanneer zij als zaalwachter aan het werk zijn op onderstaande limitatieve lijst van locaties:
3. Poetspersoneel
Geen fluokledij, maar wel een kleur dat aansluit bij de gekozen kledij voor de arbeiders: donkerrood.
26 personen vallen hier onder. Wanneer iedereen voor de duurste optie kiest kost ons dit € 1218,724 / maand excl. BTW of € 17.695,87 / jaar incl. BTW (= maximale raming)
De kledij waaruit gekozen kan worden is in bijlage toegevoegd met aanduiding van hun kostprijs per stuk per maand.
We zijn ervan overtuigd hiermee te voldoen aan de vraag tot uniformiteit.
Hoe de gehele huisstijl (kleuren, lettertype, enz… zich zal manifesteren op deze nieuwe werkkledij is iets waar we verder aandachtig moeten mee blijven omgaan.
Het fusiecollege onderschrijft dat de opdracht moet opteren voor ‘schone’ kledij (duurzaam op alle gebied gemaakt).
Het aanbieden van werkschoenen is iets wat we eveneens willen opstarten met een raamcontract. Ook dit kan via CREAT.
Bij uitbreiding kan alles wat persoonlijke beschermingsmiddelen aangaat via deze manier worden aangekocht.
Het aanbieden van bvb. een muts of sjaal is niet in deze opdracht vervat (kledij wordt ook wekelijks gewassen). Een afzonderlijke aankoop is mogelijk.
Tijdslijn:
Artikel 56 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en zijn uitvoeringsbesluiten.
Voor het leasen van technische werkkledij werd door Creat een standaardaanbod samengesteld voor werkkledij met en zonder signaalfunctie. De prijzen, catalogi en technische fiches zijn beschikbaar via
https://creat.be/creat/nl/EUR/Categories/Personeelsbeheer-en-preventie/Leasing-Technische-Werkkledij---november-2021/cd/4600008059
De opdracht wordt steeds gesloten voor een periode van 4 jaar. De contracttermijn van een opdracht vangt aan op de dag na de datum van de startlevering.
De financiële impact is voorzien in het meerjarenplan en leidt niet tot aanpassingen.
De jaarlijkse uitgave wordt geraamd op 77.125,52 euro.
De budgetten zijn voorzien op volgend artikel van het exploitatiebudget: 2024-2025-2026/GB1-03-02/0119/04/615009/GEMEENTE/FAC/IP-GEEN - 35.000 euro per jaar.
De financiële impact is voorzien in het meerjarenplan De Pinte op volgend artikelnummer: 2024/E-PREV&PBM/0115-00/613555/GEMEENTE/PBM/IP-GEEN - 35.000 euro per jaar.
Daarnaast voorziet het fusiebudget een bedrag van 12.000 euro voor aanpassingen aan huisstijl.
Artikel 1 - Keurt de raming en gunningswijze goed voor de opdracht 'Leasing en onderhoud werkkledij'.
Artikel 2 - Het college wordt gemachtigd tot gunning en verdere opvolging van bovengenoemd dossier.
Artikel 1 - Dit agendapunt te verwerpen.
Het geïntegreerde planningsproces bestaat uit vijf fasen, waarbij het resultaat telkens geconsolideerd wordt in een van de volgende documenten :
• Fase 1: startnota
• Fase 2: scopingnota
• Fase 3: voorontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan
• Fase 4: ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan (voorlopige vaststelling)
• Fase 5: definitieve ruimtelijk uitvoeringsplan.
Op dit moment zitten we aan fase 4.
Op basis van de ontvangen adviezen werd het voorontwerp RUP - waar nodig - aangevuld en aangepast tot een ontwerp RUP.
Dit ontwerp RUP ligt nu ter goedkeuring voor, voor de gemeenteraad.
Het plangebied van het RUP ‘Natuurontwikkeling Axelvijver’ is gelegen op circa 1,3 km ten zuiden van het dorpscentrum van Nazareth, meer bepaald in het openruimtegebied tussen de Axeldreef, ‘s Gravenstraat en de Steenweg Deinze.
Het voorliggende RUP zal de gewenste bestemming en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften voor de Axelvijver in Nazareth vastleggen. Het gewestplan ‘Oudenaarde’ (K.B. 24/02/1977 en latere wijzigingen) bestemt het plangebied als ‘ontginningsgebied met nabestemming agrarisch gebied’.
Conform de opties van het vroegere gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en het nieuwe gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan wil de gemeente Nazareth de natuurontwikkeling in de Axelvijver bevorderen.
Het plangebied van het RUP is circa 4 hectare groot en bestaat hoofdzakelijk uit de waterplas van de Axelvijver en de omliggende groene oeverranden (beplant met
bomen en struweel). De Axelvijver is ontstaan uit de vroegere ontginning: er werd grond- en zandwinning uitgevoerd, maar door het grond- en hemelwater ontstond de
Axelvijver.
Via dit RUP zal de bestemming van de Axelvijver worden gewijzigd van ‘ontginningsgebied met nabestemming agrarisch gebied’ naar ‘natuurgebied’.
Laagdynamisch recreatief medegebruik wordt ook toegelaten onder de vorm van wandelen (aan de oostzijde bevindt zich een erkende buurtweg). Actieve waterrecreatie (zoals surfen, peddelen, suppen, waterski, ...) wordt niet toegelaten in de Axelvijver,
omdat dit de natuurwaarden te veel zou verstoren. De veel grotere Robert Orlentvijver vormt een beter alternatief voor actieve waterrecreatie in de gemeente Nazareth.
Voor de exacte begrenzing wordt er gekozen om het plangebied te laten samenvallen met de gewestplanbegrenzing van het ontginningsgebied. Dit komt niet volledig
overeen met bestaande perceelgrenzen. Op het verordenend grafisch plan zullen we onderscheid maken op basis van de feitelijke toestand op het terrein:
• De Axelvijver en groene oeverranden worden bestemd als zone voor natuur.
• De kleine oppervlaktestroken met huidig landbouwgebruik en de kleine tuinstroken bij een zonevreemde woning blijven bestemd als zone voor landbouw.
Op deze manier zal de volledige gewestplanbestemming van het ontginningsgebied vervangen worden door een bestemming in het RUP.
Het ontwerp is ontheven van een MER-studie.
Een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) is een plan waarmee de overheid in een bepaald gebied de bodembestemming en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften
vastlegt.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt dat RUP’s worden opgemaakt ter uitvoering van een ruimtelijk structuurplan of beleidsplan en beschrijft ook welke
onderdelen een ruimtelijk uitvoeringsplan moet bevatten (zie artikels 2.2.1 t.e.m. 2.2.6).
Artikel 1 - Stelt het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Natuurontwikkeling Axelvijver' voorlopig vast.
Artikel 2 - Bezorgt een afschrift van deze beslissing aan de ontwerper van het RUP, zijnde Veneco.
Nihil.
Frank Dhaenens vraagt om de putten in de Kortrijkseheerweg (tussen Klapstraat en Deurlestraat) te vullen.
Daan Vanheel vraagt of de principes van het detailhandelsplan zijn meegegeven aan de ontwerper van de wegenis Drapstraat (stuk tot Stropstraat). Dit zal gebeuren.
Frank Dhaenens vraagt om de putten in de Kortrijkseheerweg (tussen Klapstraat en Deurlestraat) te vullen.
Daan Vanheel vraagt of de principes van het detailhandelsplan zijn meegegeven aan de ontwerper van de wegenis Drapstraat (stuk tot Stropstraat). Dit zal gebeuren.
Namens Gemeenteraad,
Steven Van de Velde
algemeen directeur
Dirk Le Roy
voorzitter