Het zittingsverslag van 25 september 2023, dat ten minste 8 dagen vóór de vergadering op het gemeentesecretariaat ter beschikking gehouden is van de raadsleden.
Artikel 1 - Het zittingsverslag van 25 september 2023 wordt goedgekeurd, mits voorgestelde aanpassingen.
De vertegenwoordiging in de raad van bestuur van Wijk-Werken Leie en Schelde is in vervanging te voorzien naar aanleiding van de ontslagaanbieding van Peter Tolpe.
Peter Tolpe werd op de OCMW-raad van 1 april 2019 aangeduid als lid met raadgevende stem in de raad van bestuur van Wijkwerken.
De fractieleider van N-VA stelt voor om raadslid Frank Dhaenens aan te duiden als vervanger.
Beslissing van de gemeenteraad van 4 februari 20019 houdende aanduiding vertegenwoordigers in de projectvereniging Wijkwerken.
Beslissing van de gemeenteraad van 1 april 2019 houdende vervanging vertegenwoordiger in de projectvereniging Wijkwerken.
Artikel 1 - In vervanging van de heer Peter Tolpe, wordt de heer Frank Dhaenens, raadslid, wonende Jagerstraat 12 te 9810 Nazareth, voorgedragen als lid met raadgevende stem in de Raad van Bestuur van Wijk-Werken Leie en Schelde.
Artikel 2 - Afschrift van deze beslissing wordt per e-mail overgemaakt aan de secretaris van Wijk-Werken Leie en Schelde.
De oproepingsbrief van 3 oktober 2023 voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 12 december 2023, waarin de agenda werd meegedeeld.
De gemeente Nazareth is aangesloten bij TMVS dv.
De statuten van TMVS dv.
De bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 1 - De raad verleent goedkeuring aan alle punten op de agenda (inclusief de agendapunten m.b.t. de statutenwijziging) van de Buitengewone Algemene Vergadering TMVS dv van 12 december 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
10. Varia
Artikel 2 - De heer Peter Vermaerke, raadslid, wonende 's Gravenstraat 142 te 9810 Nazareth (peter.vermaerke@nazareth.be) aan te duiden als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van TMVS dv. De heer Peter Versnaeyen, raadslid, wonende Deinzestraat 19 te 9810 Nazareth (peter.versnaeyen@nazareth.be) aan te duiden als plaatsvervanger.
Artikel 3 - Draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van TMVS dv vastgesteld op 12 december 2023, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Vergadering.
Artikel 4 - Een afschrift van dit besluit zal gestuurd worden:
De uitnodiging van IGS Westlede van 12 oktober 2023 voor de buitengewone algemene vergadering, welke fysiek doorgaat op 12 december 2023 om 19 uur op de zetel te Lochristi, met volgende agendapunten:
De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband Westlede.
Het decreet lokaal bestuur.
Artikel 1 - Keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van het IGS Westlede van 12 december 2023 goed:
Artikel 2 - Aan schepen Thomas Van Ongeval, effectief vertegenwoordiger van de gemeente en schepen Annemie De Gussem, plaatsvervanger, wordt opdracht gegeven in te stemmen met de diverse punten op deze agenda.
Artikel 3 - Afschrift van deze beslissing over te maken aan IGS Westlede op volgend e-mailadres 12122023bavwl@westlede.be.
Het aangetekend schrijven van IVM van 5 oktober 2023 inzake de uitnodiging tot de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2023 met de agenda en de informatie betreffende de agendapunten.
De agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IVM van 13 december 2023, vastgesteld door de raad van bestuur in zijn zitting van 3 oktober 2023.
De statuten van IVM, inzonderheid artikel 28.
De beslissing van de gemeenteraad van 4 februari 2019 waarbij de heer Dirk Vos als vertegenwoordiger en de heer Koen De Bleeckere als plaatsvervangend vertegenwoordiger werden aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IVM voor de duurtijd van de huidige legislatuur.
De beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2022 waarbij de heer Peter Vermaerke als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van IVM werd aangeduid ter vervanging van de heer Koen De Bleeckere voor de duurtijd van de huidige legislatuur.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen.
Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IVM van 13 december 2023 en aan de afzonderlijke agendapunten die dit vereisen:
Artikel 2 - De vertegenwoordiger, schepen Dirk Vos, of plaatsvervangende vertegenwoordiger, raadslid Peter Vermaerke, van de gemeente te mandateren om op de buitengewone algemene vergadering van IVM van 13 december 2023 zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.
De volmachtdrager beschikt over het totaal van het aantal stemmen waarover de gemeente beschikt, zijnde 11.574 stemmen.
Artikel 3 - Afschrift van deze beslissing per e-mail over te maken aan IVM.
De oproepingsbrief van 15 september 2023 voor de buitengewone algemene vergadering van Farys ov op 15 december 2023, waarin de agenda werd meegedeeld.
De nazending van 5 oktober 2023.
Gemeente Nazareth is aangesloten bij Farys ov.
De statuten van Farys ov.
De bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur.
Artikel 1 - De raad verleent goedkeuring aan alle punten (inclusief de statutenwijziging) op de agenda van de buitengewone algemene vergadering Farys ov van 15 december 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
1. Wijziging in deelnemers en/of kapitaal
2. Actualisering van bijlage 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
3. Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (overeenkomstig artikel 432 DLB)
4. Begroting 2024 (overeenkomstig artikel 432 DLB )
5. Statutaire benoemingen
6. Samenwerking binnen Waterunie Operator
6.1. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
6.2. Goedkeuring tot oprichting van de naamloze vennootschap van publiek recht “Waterunie Operator” overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
6.3. Statutenwijziging Farys
6.3.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking
6.3.2. Nieuwe tekst van de statuten
6.3.3. Volmachten
7. Samenwerking met Azulatis
7.1. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
7.2. Statuten Azulatis NV - kennisname
7.3. Goedkeuring tot deelname aan de naamloze vennootschap Azulatis overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
8. Samenwerking met SWDE
8.1. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
8.2. Goedkeuring tot deelname aan de naamloze vennootschap Mainvault overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
8.3. Statuten Mainvault NV
Varia
Artikel 2 - De heer Peter Vermaerke, raadslid, wonende 't Gravenstraat 142 te 9810 Nazareth (peter.vermaerke@nazareth.be), is aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van Farys ov en is gevolmachtigd in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeenteraad te behartigen op deze vergaderingen.
Artikel 3 - De heer Yves Ghyselinck, raadslid, wonende Ten Edestraat 38 A te 9810 Nazareth (yves.ghyselinck@nazareth.be), is aangeduid als plaatsvervanger.
Artikel 4 - De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger / plaatsvervanger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van Farys ov vastgesteld op 15 december 2023, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde buitengewone algemene vergadering.
Artikel 5 - Een afschrift van dit besluit zal gestuurd worden:
De gemeente is per aangetekend schrijven van 28 september 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Gaselwest die op 19 december 2023 plaatsheeft in “het Fluvius-gebouw, P. Kennedypark 12 te 8500 Kortrijk”.
De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Gaselwest.
Een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 28 september 2023 overgemaakt werd.
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest van 19 december 2023:
Artikel 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente, de heer Ivan Schaubroeck, of zijn plaatsvervanger, de heer Dirk Le Roy, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest op 19 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Gaselwest, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De uitnodiging via e-mail van 12 juni 2023 tot de buitengewone algemene vergadering van de cvba Zefier op 19 december 2023.
De ter beschikking gestelde stukken.
Dat de gemeente vennoot is van de de coöperatieve vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid) Zefier, met zetel te Koning Albert II-laan 37, 1030 Schaarbeek en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling) 0680.832.904 (“Zefier”).
De statuten van de Zefier inzonderheid de artikelen 27 en 28.
Dat naar aanleiding van de invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV”) Zefier uiterlijk tegen 1 januari 2024 haar statuten in overeenstemming dient te brengen met de dwingende bepalingen van het WVV.
Dat in dat verband de raad van bestuur van Zefier een ontwerp van statutenwijziging heeft voorbereid, waarvan de ontwerptekst samen met een artikelsgewijze toelichting, een verslag betreffende de soorten van aandelen en een verslag betreffende coöperatieve finaliteit aan de stad/gemeente werden overgemaakt. Daarin stelt de raad van bestuur onder meer voor Zefier te laten voortbestaan als een coöperatieve vennootschap, aangezien Zefier kan worden geacht een coöperatieve finaliteit te hebben.
Dat de wijzigingen aan de statuten van Zefier notarieel dienen te worden vastgesteld op een buitengewone algemene vergadering van Zefier. Deze algemene vergadering strekt er louter toe de wijzigingen zoals die zijn voorgesteld door de raad van bestuur goed te keuren. Om die reden en teneinde de praktische implementatie van de statutenwijziging te vereenvoudigen, stelt de raad van bestuur aan de vennoten van Zefier voor om een volmacht te verlenen teneinde de gemeente te vertegenwoordigen op deze buitengewone algemene vergadering.
Dat geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en in het bijzonder op de artikelen 40 en 41.
De wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180.
De gemeenteraadsbeslissing van 30 januari 2023 houdende aanduiding van raadslid Martine Van Audenaerde als volmachthouder en schepen Thomas Van Ongeval als plaatsvervanger in de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van cvba Zefier.
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1 - De tijdige ontvangst te bevestigen van de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.
Artikel 2 - Kennis te nemen van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 en van de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
Artikel 3 - De statutenwijziging van Zefier zoals zij werd voorgelegd integraal goed te keuren.
Artikel 4 - De heer Philippe Rossie, secretaris van Zefier, iedere advocaat of medewerker van het advocatenkantoor Stibbe (met zetel te Loksumstraat 25, 1000 Brussel) en iedere medewerker van het notariskantoor Berquin (met zetel te Lloyd Georgelaan 11, 1000 Brussel), alleen handelend en met mogelijkheid tot indeplaatsstelling, als afgevaardigde aan te duiden op de buitengewone algemene vergadering van Zefier, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
Artikel 5 - Opdracht te geven aan de afgevaardigde om op de buitengewone algemene vergadering van Zefier alle punten van de agenda goed te keuren. Eveneens opdracht te geven aan de afgevaardigde om alle overige handelingen en/of transacties te stellen die nodig zijn of nuttig kunnen zijn in het kader van de voorgenomen buitengewone algemene vergadering.
Artikel 6 - Afschrift van deze beslissing over te maken aan cvba Zefier per mail op info@zefier.be.
Opmaak begroting 2024 van de Hulpverleningszone Centrum.
Na de bespreking ervan in de begrotingscommissie keurde het zonecollege van de Hulpverleningszone Centrum op 20 september 2023 het ontwerp van de begroting voor het dienstjaar 2024 goed.
De dotaties van de gemeenten aan de Hulpverleningszone Centrum worden jaarlijks goedgekeurd door de gemeenteraad. In functie van het ontwerp van de begroting en de door de gemeenten aanvaarde verdeelsleutel worden voor 2024 door gemeente Nazareth volgende dotaties toegekend aan de Hulpverleningszone Centrum:
De definitieve goedkeuring van de begroting 2024 door de zoneraad is ingepland op woensdag 25 oktober 2023. De begrotingsopmaak van de zone voor het volgende dienstjaar dient telkens te worden goedgekeurd in de zoneraad van de maand oktober omwille van de door de wetgever opgelegde termijnen inzake het goedkeuringstoezicht.
De goedkeuring van de toezichthoudende overheid is vereist opdat de begroting van de hulpverleningszone uitvoerbaar zou zijn. Het bestuurlijk toezicht dient daarom een afschrift van de gemeenteraadsbesluiten betreffende de dotaties aan de zone te ontvangen om de begroting voor het dienstjaar 2024 definitief te kunnen goedkeuren.
Een voor eensluidend verklaard afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid en aan de Hulpverleningszone Centrum.
Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, artikel 40, § 1-2.
Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, artikelen 67-68.
Koninklijk Besluit van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszones.
reeds voorzien in MJP | nieuw cijfer | verschil | |
Exploitatie | 519.265,00 | 534.974,00 | +15.709,00 |
Investeringen | 50.351,00 | 50.054,00 | -297,00 |
Pensioenen | 1.904,00 | 1.904,01 | +0,01 |
Totaal | 571.520,00 | 586.932,01 | +15.412,01 |
Artikel 1 - Keurt de volgende dotaties aan de Hulpverleningszone Centrum voor dienstjaar 2024 goed:
Artikel 2 - Afschrift van deze beslissing wordt voor verder gevolg overgemaakt aan:
In april 2022 kwam via de lokale politiezone een melding binnen van een bewoner betreffende de verkeerssituatie in Zilvererf. Een proefopstelling tot woonerf met bijkomende parkeerplaatsen werd in de zomer ingevoerd in Zilvererf en geëvalueerd.
Voorstel om ook een woonerf te voorzien in de Gezusters Kervynstraat en Godelieve van Pouckestraat.
Probleem en oplossingsvoorstel Zilvererf:
Zilvererf is een doodlopende straat (verkeersbord F45b) waar langs beide zijden van de weg bebouwing is voorzien. De straat wordt ontsloten via de Stropstraat, voor langzaam verkeer wordt een doorsteek voorzien naar de nieuwe wijk in de Gezusters Kervynstraat. Op enkele bezoekersparkeerplaatsen na in het begin van de straten, zijn er verder geen openbare parkeerplaatsen voorzien. Er zijn voor alle woningen wel garages voorzien.
In Zilvererf is op vandaag een zone 30 van toepassing. Volgens bewoners was Zilvererf bij realisatie van de wijk een woonerf. Dit blijkt bij nazicht van de stedenbouwkundige documenten niet zo te zijn. Bij de realisatie werd Zilvererf bestemd als een woonzorgerf, refererend naar de doelgroep van bewoners en gegeven de nabijheid van woonzorgcentrum Wielkine. Juridisch heeft een woonzorgerf naar signalisatie toe geen betekenis en is dit niet hetzelfde als een woonerf dat met de verkeersborden F12a en F12b aangeduid wordt.
Op aangegeven van de politie zou er te weinig parkeerplaats zijn in Zilvererf, ondanks de verschillende garageboxen en openbare parkeerplaatsen in Zilvererf. Het is niet aangewezen nog bijkomende parkeerplaatsen in te richten op de groenzones en dus verder te gaan verharden. Dit komt de beleving van de straat zeker niet ten goede. De enige mogelijkheid voor het realiseren van bijkomende parkeerplaatsen lijkt de verhoogde berm te zijn aan de overzijde van nrs. 5-7 Hier zouden dan bijkomend 5 parkeerplaatsen voorzien kunnen worden. Om verder het foutparkeren tegen te gaan, werd een proefopstelling voor woonerf in Zilvererf ingevoerd mits borden F12a en F12b.
In een woonerf zijn de volgende regels van toepassing:
Proefopstelling woonerf Zilvererf sinds 1 juni:
Op 1 juni 2023 werd een proefopstelling tot woonerf ingevoerd in Zilvererf. Bewoners werden via een bewonersbrief en folder over woonerven in kennis gesteld van de gewijzigde verkeerssituatie. Bij aanvang van de proefopstelling moesten de bewoners even wennen aan de nieuwe situatie.
Sinds de invoering komen er echter geen klachten en meldingen van bewoners meer binnen bij openbare werken over mobiliteit.
De politie werd ook gevraagd om tijdens de proefopstelling geregeld controles uit te voeren. Ook zij geven aan dat de proefopstelling leidt tot een verbetering van de situatie en ook geen meldingen/klachten meer te ontvangen.
De proefopstelling heeft aldus het gewenste effect bereikt en zorgde voor een oplossing van problemen in Zilvererf.
Het lijkt aangewezen de proefopstelling te bestendigen in het aanvullend verkeersreglement.
Gezusters Kervynstraat/Godelieve Van Pouckestraat:
De nieuwe wijk Gezusters Kervynstraat/Godelieve Van Pouckestraat heeft een gelijkaardig wegprofiel dan Zilvererf of de Bijlokestraat.
Momenteel is nog maar een deel van deze wijk bewoond. Er zijn ook heel wat parkeerplaatsen op openbaar domein voorzien.
Gezien de goede evaluatie van het woonerf in Zilvererf en het gelijkaardig wegbeeld als Zilvererf/Bijlokestraat, lijkt het aangewezen om ook een woonerf in deze wijk in te voeren om mobiliteitsproblemen te voorkomen.
Een voorstel tot aanvullend reglement voor deze wijk wordt ook opgemaakt.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023 betreffende invoeren van proefopstelling tot woonerf in Zilvererf.
Dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen treffen.
Raadslid Vanheel stelt dat uit de proefopstelling blijkt dat er op heden mogelijks nog steeds een tekort is aan parkeerplaatsen, dit blijkt ook uit het advies van de politie. Wat is de visie van het college hierop: sensibiliseren en verbaliseren, of ook maatregelen nemen om de parkeerproblematiek aan te pakken? Het Zilvererf had volgens de originele plannen een lagere behoefte aan parkeren. Zal de gemeente deze problematiek ook meenemen in gelijkaardige toekomstige vergunningsaanvragen? Schepen Schaubroeck antwoordt dat er 5 plaatsen bijgekomen zijn. De opvolging is aan de politie.
Artikel 1 - Keurt het aanvullend verkeersreglement voor Zilvererf met wijziging tot woonerf en bijkomende parkeerplaatsen goed.
Artikel 2 - Keurt het aanvullend verkeersreglement voor de Godelieve Van Pouckestraat en Gezusters Kervynstraat goed.
De aanleg van wegenis en riolering in de Bekaerstraat werd in eerste instantie gegund aan de firma R.T.S. Infra. Farys trad hierbij op als aanbestedende overheid.
Na heel wat processen-verbaal van ingebrekestellingen werd in collegebesluit van 20/5/2019 beslist om met een ambtshalve maatregel R.T.S. Infra te ontzetten van de werf.
Dit leidde tot een juridische procedure waarin zowel Farys als aanbestedende overheid als R.T.S. Infra als aannemer een minnelijke afhandeling genegen zijn. Het lokaal bestuur neemt kennis van deze dading.
Het rioleringsdossier uit 2018 waarbij de uitvoering van de Bekaertstraat geschiedde door R.T.S. wordt, ondanks de lopende juridische procedure, alsnog in der minne afgehandeld door middel van een dading, waarbij Farys aan R.T.S. tot slot van alle rekeningen en zonder enige erkenning van aansprakelijkheid zal overgaan tot betaling van de hoofdsom van vorderingsstaat 5 (€ 98.199,68) te vermeerderen met €25.000 aan opgelopen interesten. Partijen verklaren na het sluiten van de dading elkaar niets meer verschuldigd te zijn. De gemeente is op de hoogte van de dading en zal op haar beurt evenmin nog vorderingen instellen t.a.v. Farys en/of R.T.S. ingevolge dit rioleringsdossier van de Bekaertstraat uit 2018.
Artikel 1 - Kennis te nemen van de dading zoals in bijlage opgenomen met essentie:
Het rioleringsdossier uit 2018 waarbij de uitvoering van de Bekaertstraat geschiedde door R.T.S. wordt, ondanks de lopende juridische procedure, alsnog in der minne afgehandeld door middel van een dading, waarbij Farys aan R.T.S. tot slot van alle rekeningen en zonder enige erkenning van aansprakelijkheid zal overgaan tot betaling van de hoofdsom van vorderingsstaat 5 (€ 98.199,68) te vermeerderen met €25.000 aan opgelopen interesten. Partijen verklaren na het sluiten van de dading elkaar niets meer verschuldigd te zijn. De gemeente is op de hoogte van de dading en zal op haar beurt evenmin nog vorderingen instellen t.a.v. Farys en/of R.T.S. ingevolge dit rioleringsdossier van de Bekaertstraat uit 2018.
In het kader van het nieuwe mobiliteitsplan werd een inventaris opgemaakt van alle langparkings in Nazareth. Recent werden ook voorbehouden parkeerplaatsen voor mindervaliden ingericht op parking De Lichterveldestraat.
Zo rest er enkel nog parking CC De Zwaan en de carpoolparking N35 waar er op vandaag geen voorbehouden parkeerplaatsen voor mindervaliden zijn.
Het is een doelstelling in functie van toegankelijkheid om op alle langparkings een aanbod aan voorbehouden parkeerplaatsen voor mindervaliden te voorzien.
CC De Zwaan wordt gebruikt door een divers doelpubliek. Deze locatie wordt intensiever gebruikt door verenigingen gezien sommige gebouwen in nasleep van de energiecrisis sinds tweetal jaren enkele maanden buiten gebruik gesteld worden tijdens de wintermaanden.
Er is op vandaag nog geen voorbehouden parkeerplaats voor mindervaliden op parking De Zwaan. Ter hoogte van het Sociaal Huis bevinden zich 3 voorbehouden parkeerplaatsen voor mindervaliden (1 aan de zijde van het Sociaal Huis en 2 aan de zijde van het WZC Wielkine) en ook op Het Dorp bevinden zich 3 voorbehouden parkeerplaatsen voor mindervaliden zijde gemeentehuis. Deze zijn echter niet op wandelafstand van CC De Zwaan.
De parking wordt het meest gebruikt overdag tijdens de kantooruren. In weekends en tijdens vakanties is er nog meer dan voldoende parkeercapaciteit beschikbaar.
Voorstel tot inrichten van 1 voorbehouden parkeerplaats op parking CC De Zwaan voor mindervaliden net naast harmonielokaal, aangeduid door:
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.
Deze beslissing is niet voorzien in het goedgekeurde meerjarenplan en zal dus leiden tot een aanpassing.
Het voorzien van een voorbehouden parkeerplaats voor mindervaliden met verkeersbord E9a + symbool mindervaliden en aangevuld door een blauwe tegel met symbool mindervaliden kan geraamd worden op ca. 250 euro.
Raadslid Vanheel is blij met de systematische aanpak om alle parkings in de gemeente te onderzoeken. Hij wijst erop dat in het vademecum rond toegankelijke parkeerplaatsen er aanbevolen wordt om niet alleen voorbehouden maar ook aangepaste parkeerplaatsen te voorzien (breder dan een standaard parkeerplaats). Het vademecum voorziet bovendien een norm van 6% aangepaste en voorbehouden parkeerplaatsen voor een parking met meer dan 4 parkeerplaatsen. Kan in een volgende fase onderzocht worden of de richtlijnen uit het Vademecum consequent toegepast kunnen worden in de gemeente. Op die manier kan bij eventuele heraanleg of uitbreiding ineens de nieuwe norm worden aangehouden.
Raadslid Ghyselinck vraagt of het mogelijk is om ook na te denken om locaties te zoeken voor mindervaliden, gecombineerd met opladen elektrische wagen.
Raadslid De Jans vraagt of het voldoende is. Schepen Schaubroeck stelt dat we misschien later moeten voorzien in 6 %.
Een advies van de toegankelijkheidsraad kan hier aangewezen zijn.
Artikel 1 - Gaat akkoord met het voorzien van één voorbehouden parkeerplaats voor mindervaliden op parking CC De Zwaan door het verkeersbord E9a met symbool van mindervaliden. Indien mogelijk wordt ook een blauwe tegel met de markering van het symbool ‘mindervaliden’ op de grond van de parkeerplaats aangebracht.
Artikel 2 - Keurt het aanvullend verkeersreglement voor een voorbehouden parkeerplaats voor mindervaliden op parking CC De Zwaan goed.
Naar aanleiding van een vraag tot aanpassing van de signalisatie in de Karrewegstraat(Deinze)/Kortrijkseheerweg (Nazareth) tussen de N35 Steenweg Deinze en de Steenweg Astene keurde Deinze onlangs een wijziging van hun zonaal tonnageverbod goed. Deinze vraagt ook Nazareth een tonnagebeperking voor de Kortrijkseheerweg in te voeren.
Ook het verlagen van de snelheid in de Karrewegstraat/Kortrijkseheerweg van 70 km/u naar 50 km/u wordt nog bijkomend gevraagd.
Er komen al langer meldingen binnen over de verkeersproblemen in de Karrewegstraat/Kortrijkseheerweg: sluipverkeer, ongewenst zwaar verkeer, overdreven snelheid, onveiligheid fietsers, slechte staat van de weg,...
De gemeenteraad van de Stad Deinze keurde in september 2023 een wijziging van de zonale tonnagebeperking voor de Kortrijkseheerweg goed. Bovendien moet er ook nog een beslissing worden genomen over de snelheidslimiet in de Kortrijkseheerweg.
In lijn met het goedgekeurde mobiliteitsplan Nazareth zouden volgende aanpassingen in de Kortrijkseheerweg mogelijk zijn:
- Nazareth is vragende partij om samen met Stad Deinze en de lokale politie een afgestemde zone voor tonnagebeperking in te voeren in de omgeving van De Prijkels. Een overleg in het najaar van 2023 is hiertoe aangewezen. In afwachting daarvan is een tonnagebeperking tussen N35 Steenweg Deinze en Steenweg Astene mogelijk mits verkeersbord C23 en blauwe onderborden '+3,5t' en 'uitgezonderd plaatselijk verkeer en landbouwverkeer'. Dit bord moet herhaald worden op grondgebied Nazareth aan de kruispunten met Hof Ter Galeienstraat en de Parijsestraat (Deinze)
- De snelheid in de Kortrijkseheerweg kan verlaagd worden tot 50 km/u mits verkeersbord C43 en opschrift 50 km/u. Het is aangewezen dat ook Stad Deinze hiertoe verkeersbord C43 met opschrift '50' plaatst.
De uitgevoerde snelheidsmetingen in de Kortrijkseheerweg in januari 2023 zijn toegevoegd en raadpleegbaar in bijlage.
Artikel 57 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005, zijn latere wijzigingen en zijn uitvoeringsbesluiten.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart en de latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/01 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op het wegverkeer.
De hierna voorziene maatregelen betreffen gemeentewegen.
Deze beslissing is niet opgenomen in het goedgekeurde meerjarenplan en zal leiden tot een aanpassing.
Het plaatsen van de verkeersborden C23 met blauw onderbord '+3,5t' en blauw onderbord 'uitgezonderd plaatselijk verkeer en landbouwverkeer' en snelheidsborden C43 met opschrift '50' incl. palen kan geraamd worden op ca. 800 euro.
Raadslid Dhaenens Frank vraagt om thv de C Fremaultlaan in de Deinzestraat een verkeersremmende maatregel te nemen.
Schepen Schaubroeck stelt daarvoor zo nodig tellingen te doen. De snelheid is daar reeds 50 km/uur en we vragen de politie te controleren.
De tonnagebeperking en aanpassing weg zal moeten bekeken worden en kan eventueel terug komen.
Artikel 1 - Neemt kennis van de vraag van Stad Deinze tot uitbreiding zonaal tonnageverbod in de Karrewegstraat +3,5 ton.
Artikel 2 - Gaat in afwachting van een zonaal tonnageverbod voor Nazareth akkoord met het invoeren van een tonnagebeperking +3,5 ton in de Kortrijkseheerweg tussen N35 Steenweg Deinze en Steenweg Astene door middel van verkeersbord C23 mits toevoeging van onderbord 'uitgezonderd plaatselijk verkeer en landbouwverkeer' in afstemming met het mobiliteitsplan Nazareth.
Artikel 3 - Gaat akkoord met het verlagen van de snelheidslimiet van 70 km/u naar 50 km/u in de Kortrijkseheerweg.
Artikel 4 - Gaat akkoord met het aanvullend reglement voor de Kortrijkseheerweg betreffende wijziging snelheidslimiet en tonnagebeperking.
Op basis van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §3, stelt de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van politieverordeningen, kunnen reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendig bestuur van de gemeente.
Op basis van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 41,14°, stelt de gemeenteraad de gemeentelijke belastingreglementen vast.
Verwaarloosde woningen en gebouwen zorgen op diverse manieren voor overlast. Verwaarlozing is veelal een voorbode van verdere verkrotting en onbewoonbaarheid. Langdurige verwaarlozing zal dan ook meer lasten voor de lokale overheid met zich meebrengen onder de vorm van grotere politionele inzet, bestrijden van sluikstorten, overlast, nemen van maatregelen om de aantrekkelijkheid van de gemeente te behouden of te verbeteren.
Verwaarlozing zorgt daarnaast voor de verloedering van de leef- en woonomgeving en heeft een negatieve impact op het beschikbare patrimonium in de gemeente.
Verwaarlozing vormt ook één van de meest hinderlijke elementen in het straatbeeld van een handels- en of dorpskern en omliggende straten. Het beïnvloedt op negatieve wijze de aantrekkelijkheid van een gemeente doordat een desolate indruk wordt gecreëerd. Verwaarlozing bij gebouwen veroorzaakt bovendien een sneeuwbaleffect waardoor de handelsfunctie in bepaalde buurten verzwakt. Verwaarloosde gebouwen hebben hierdoor een nog grotere negatieve impact op de aantrekkelijkheid van de gemeente (o.a. door het wegblijven van bezoekers, door de afwezigheid van personeel in verwaarloosde kantoorgebouwen) dan verwaarloosde woningen.
De belasting valt ten laste van zakelijke gerechtigden van gebouwen en woningen welke 12 opeenvolgende maanden opgenomen zijn in het verwaarlozingsregister. Met deze belasting beoogt de gemeente om ervoor te zorgen dat het beschikbare patrimonium in de gemeente optimaal benut wordt.
De in het reglement opgenomen vrijstellingen zijn te verantwoorden binnen het gemeentelijk beleid tot volle activatie van het beschikbaar patrimonium met in achtneming van volgende principes:
Gecoördineerde Grondwet van België van 17 februari 1994, artikels 41, 159, 162,2°, 170 §4, 172 en 173;
Decreet van 19 april 1995 (en latere wijzigingen) betreffende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten;
Decreet van 22 december 1995 (en latere wijzigingen) betreffende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996, en latere wijzigingen;
Vlaamse Codex Wonen van 2021, boek 2, deel 2;
Decreet van 23 december 2016 betreffende diverse fiscale bepalingen;
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen), artikels 40, 41, 14°, 326 t.e.m. 341;
Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register
Raadslid Dhaenens Frank vraagt of de dekenij daar ook onder valt?
Raadslid Vanheel Daan vraagt om in beide de definitie van woning mee te nemen in verwaarlozingsreglement.
Raadslid Vanheel Daan vraagt over de register te rapporteren aan de gemeenteraad.
Artikel 1 - Keurt het reglement m.b.t. opmaak en het beheer van het verwaarlozingsregister goed.
Artikel 2 - Keurt het belastingreglement voor verwaarloosde woningen en gebouwen goed.
Schoolraad gemeentelijke basisschool, geleding ouders.
Op 7 juni 2023 gaf Louise Dejaeger haar ontslag, ingaande op 1 september 2023. Aangezien het mandaat van één van de leden van de geleding van de ouders vroegtijdig werd beëindigd en er binnen het lopende mandaat geen plaatsvervangers beschikbaar zijn, werd er vervolgens een oproep gedaan tot nieuwe kandidaten voor dit vrijgekomen mandaat.
Het kiesbureau stelt na onderzoek van de kandidatenlijst vast dat er niet meer kandidaten zijn dan het aantal effectief te begeven mandaten.
Mw. Karen Versieren stelt zich kandidaat voor de verkiezing tot lid van de schoolraad als vertegenwoordiger van de ouders.
Gelet op het proces-verbaal verkiezing geleding van de ouders van 20 september 2023.
Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad van 2 april 204 en zijn latere wijzigingen, inzonderheid artikel 12, §1 laatste lid.
Het huishoudelijk reglement van de schoolraad van het gemeentelijk onderwijs.
Artikel 1 - Neemt kennis van de wijziging van de samenstelling schoolraad van de gemeentelijke basisschool voor de geleding ouders :
- Karen Versieren, Cycriel Buyssestraat 3 (nieuw lid)
- Annemieke Obrie, Noël Schoorensstraat 17 (bestaand lid)
- Herbert Vande Maele, Warandestraat 82a (bestaand lid).
Artikel 2 - Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de directies van de gemeentelijke basisschool.
Nihil.
Raadslid Vanheel Daan vraagt naar de stand van zaken over de bouw van het kinderkasteeltje. De bouwvergunning is ingediend maar nog niet afgeleverd.
Namens Gemeenteraad,
Steven Van de Velde
algemeen directeur
Dirk Le Roy
voorzitter